Specialkokare

Specialkokare

(1. äggkokare 2. äggpocherare, 3. riskokare)

Engelsk översättning 1. egg cooker 2. egg poacher 3. rice cooker

Fransk översättning 1. cuiseur d´oeufs 2. pocheuses à œufs 3. cuiseur de riz

Italiensk översättning 1. fornello dell´uovo 2. fornello uova in camicia 3. fornello di riso

Tysk översättning 1. Eierkocher 2. Eierkocher zum pochieren 3. Reiskocher

Spansk översättning 1. hervidor de huevo 2. hervidor huevo escalfado 3. hervidor de arroz

Specialkokare förekommer av olika slag, till exempel äggkokare och riskkokare. Sannolikt mest intressant för prylälskaren som har gott om utrymme.

  1. Äggkokaren är en elektrisk apparat som kokar ägg utan vatten. I Konsumentverkets test av 7 äggkokare år 2001, kom man fram till att äggkokare spar energi och vatten. "Men det man sparar i jämförelse med att koka ägg i kastrull på spisen är faktiskt ganska lite". Ju fler ägg man kokar samtidigt, desto mindre besparing.
  2. Äggpocherare är former som sänks ner i hett vatten, eller elektriska kokare. Resultatet blir ägg som mer liknar halvpocherade ägg än helpocherade.
  3. Riskokaren används för att slippa passa riset när det kokar. Tidningen Råd & Rön genomförde, i samarbete med Konsumentverkets Testlab, test av 5 olika riskokare år 2002. I deras test var det ingen riskokare som gav lika bra resultat som när riset kokas på spis eller i mikrovågsugn. Man spar ingen tid och maskinerna är ganska svåra att göra rena. "Jag har svårt att se någon vits med riskokarna", säger Birgit Wessman som gjorde testet på Konsumentverket.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04