straining cloth, cheesecloth
toile à tamis, étamine
tela, straccio per colare
Siebtuch
manga de filtrar
Silduk (passerduk) är ett tunt tyg t.ex. av linne, genom vilken man filtrerar bort fina partiklar (ett alternativ till såll). Finns med olika finmaskighet. Det finns tillhörande ställning på vilken silduken kan monteras. Under ställer man en skål.
Mousselineduk (muslinduk) används i köket som en extra finmaskig silduk. Muslin är för övrigt ett klädestyg ofta tryckt i små mönster och används vanligen till blusar och klänningar. Namnet från staden Mosel i Irak varifrån tyget tros komma ursprungligen. Mousseline kan även inom kokkonsten avse rätt berikad med vispad grädde (läs mer > Mjölk- och gräddefterrätter).
SÅ ANVÄNDS SILDUKAR
Sildukar används bland annat för att finsila buljonger, såser, skirat smör, eller för att filtrera/passera bärsaft, urlakning av vatten ur till exempel krossade tomater, samt för att forma mjuka varor. Används även som sammanhållande duk för vara som kokas till exempel sylta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Läs mer
Recept med Silduk
Det finns 13 recept med Silduk
-
Röd, svart eller vit vinbärsgelé
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad oxbuljong, oxfond (viltbuljong, viltfond, mörk buljong, enkel buljong)
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressylta
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Äppelgelé, fruktgelé eller champagnegelé
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mintgelé
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gelé grundrecept med gelésocker
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kalvbuljong, kalvfond (ljus köttbuljong)
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kräftbuljong, kräftfond, kräftsoppa av sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan