Mild kaviar (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tubkaviar

(tubkavigar = fiskrom, olja, socker, salt, potatisflingor, tomatpuré mm)

Engelsk översättning tube caviar, Swedish caviar = roe, oil, sugar, salt, potato flakes, tomato puree etc.

Fransk översättning caviar en tube, caviar suédois = œufs de poisson, huile, sucre, sel, flocons de pomme de terre, purée de tomates etc.

Italiensk översättning caviale tubolare, caviale svedese = uova di pesce, olio, zucchero, sale, fiocchi di patate, passata di pomodoro

Tysk översättning Tubenkaviar, schwedischer Kaviar = Fischrogen, Öl, Zucker, Salz, Kartoffelflocken, Tomatenpüree etc.

Spansk översättning caviar de tubo, caviar sueco = huevas de pescado, aceite, azúcar, sal, hojuelas de patata, puré de tomate, etc.

Tubkaviar är ursprungligen smaksatt torskrom, men numera vanligen uppblandad med sejrom för att torsk blivit är en bristvara. Rommen blandas med vegetabilisk olja, socker, salt, potatisflingor, tomatpuré, stabiliserings- och konser­veringsmedel, samt annat till exempel med dill.

  • Smak: Konsistensen är krämig, smaken mycket salt, ganska skarp och oftast rökig. Det finns även mildrökt kaviar och orökt kaviar, samt smaksatt med dill. Tubkaviar är rik på umami och fungerar därför väl som smakförstärkare. Läs mer > Umami.
  • Alternativ vara: Annan kaviar, ansjovis och sardeller.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om. Orökt, lättrökt och rökt, samt med dill.
  • Jämförpris: Mycket lågt-Lågt. 60-150 kr per kilo.
  • Förvaras i kylskkåp. Hållbar ett par månader. Kaviar är konserverad kylvara med lång hållbarhet.

Historia: Tuben uppfanns i mitten på 1800-talet av porträttmålaren John Goffe Randsom som en förpackning till färgtuber. Runt sekelskiftet dyker tuben upp som förpackning i Sverige till olika produkter som hudsalvan Créme de Cholepalmine, möbelputsmedlet Vernol och tandkrämen Stomatol. Saltad torskrom med stark smak blev populär i mitten av 1800-talet. 1910 blandar någon av misstag olja i den saltade torskrommen och saluförs sedan i tubform (Ejderns smörgåskaviar). Den första rökta kaviaren ser dagens ljus 1940 och 1954 säljer en gårdfarihandlare sitt recept på mildrökt kaviar till Abba för 1000 kr. Abba börjar sälja kaviaren i omärkta tuber och det går bättre än väntat, framför allt bland unga. Annonsbyrån föreslår att tuben ska prydas med en gosse med ett populärt namn. Och varför inte sonen till direktören som älskar kaviar? Så kom det sig att en lintott vid namn Carl blev Kalle med hela svenska folket.

Hälsa: Tubkaviar är mycket salt, bland det saltaste man kan äta. Den av Livsmedelverket registrerade rökta Kaviaren innehåller över 10% salt. De stora varumärkena har lägre halt runt 6%, vilket dock fortfarande är mycket högt och jämförbart med inlagd ansjovis och sardeller.

Mängd fiskrom och salt varierar ganska mycket mellan de olika varumärkena. Saltmängden är lägre än vad som anges av Livsmedelsverket (= Kockskolans databas). 

  • Ejderns smörgåskaviar 77% torskrom, salt 7,7%.
  • Kalles Guld 55% torskrom, salt 5,6%.
  • Kalles Original 52% torskrom, salt 5,3%.
  • Ejderns Drott-kaviar 51% torsk- och sejrom, salt 5,5%.
  • Svennes 40% torsk- och sejrom, salt 5,8%.

Miljö: Den tubkaviar som vanligen förekommer i svenska butiker är MSC- eller KRAV-märkt (läs mer MSC-märkning).SÅ ANVÄNDS TUBKAVIAR


Tubkaviar används som smörgåspålägg eller som smaksättare av annan mat. Som smaksättare är kaviaren underskattad. Kaviar och kokt ägg är en utmärkt kombination gärna med gräslök till och som smaksättare av en enkel fisksås fungerar en klick kaviar väl. Fisk och fiskgratänger passar väl att smaksättas med kaviar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-09

Läs mer

Umami - den femte grundsmaken

MSC-märkning ¤

Recept med Tubkaviar

Det finns 12 recept med Tubkaviar