red lentils, pink lentils, masoor dal (India)
lentilles rouges
lenticchie rosse
rote Linsen
lentejas rojas
Röda och rödorangea linser är biologiskt varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det är små skalade och ofta splittade linser som lätt mosar sig vid tillagning. Med skal är det ofta en brun lins till exempel sortvarianten Masoor som är rödorange inuti och som skalad kallas Petit Crimson. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt i butik: 1 dl torra linser = 90 gram = 190 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
- Smak: Lätt jordig med morotskaraktär.
- Alternativ vara: Gula linser eller andra linser.
- Försäljning/säsong: Torkade säljs året om.
- Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta.
SÅ ANVÄNDS RÖDA LINSER
Röda linser kokar lätt sönder och passar därför bäst i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer och puréer.
Blötläggning: Skölj linserna. Linserna behöver inte blötläggas.
Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme. Koktid hela linser cirka10 minuter. Se förpackning. Splittade/delade linser 5 minuter. Burk: Uppvärmning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Recept med Röda linser
Det finns 20 recept med Röda linser
-
Linssoppa med kokosmjölk & spenat
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Indisk linssoppa (friluftsmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Nepalesisk Dal Baath
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Primus
-
Kokosris med linser och nötter
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mulligatawnysoppa med kyckling och röda linser
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kolbulle med lingonlinssalsa
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Citronstekt kyckling med linssallad och vitlökskesella
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pauluns Gi-anpassade köttfärssås
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Paulún
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Röd linssoppa med råris, morot, apelsin & valnötter
Tid: 50 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Nina Ekelöf