Katrinplommon av sorten sviskon

Fotograf/bild: Film: Pruneau d´Agen

Katrinplommon

(katrinplommon)

Engelsk översättning dried plums, prunes

Fransk översättning pruneaux, prune Sainte Cathérine, prunier d´Ente, prune datte, pruneaux d´Agen

Italiensk översättning prugne secche

Tysk översättning Trockenpflaume, Backpflaumen, Dörrzwetschke

Spansk översättning ciruelas pasas, ciruelas secas

Katrinplommon är torkade plommon, som regel av extra söta sorter och oftast blå eller blåröda sådana, till exempel sviskon och krikon (se respektive). Dock kan alla plommon torkas bland annat den klassisk franska sorten prune Sainte Cathérine som är klargul och mycket söt. Plommon torkas traditionellt i solen där den odlas. Den kan också torkas i ugn på 70-80°C vilket tar 18-24 timmar. 

Pruneaux d´Agen
: Torkade plommon från Agen öster om Bordeax i Frankrike anses vara de finaste torkade plommonen och har ursprungsskyddats av EU. Plommonet är en prunier de Ente, vilket är en sortgrupp för plommon som torkas. De produceras i 6 franska departement i sydvästra Frankrike. Man tror att plommonen först odlades och torkades av munkar i benediktinerklostret Clairac i Lot & Garonne 1000-1200 år e.Kr. Då kallades plommonet Agenplommon eller dadelplommon. Att katrinplommonet namngavs efter orten Agen som ligger några mil bort, tros ha berott på att plommonen exporterades till andra platser från hamnen i Agen invid Garonnefloden. Se film, klicka på texten under bilden ovan).

  • Utseende/karaktär: Frukten skrynklig och är mjuk, färgen svart.
  • Vikt: Cirka 10 gram per styck (8-15 g/st).
  • Smak: Mycket söt med toner av karamell vilket den får vid torkningen.
  • Alternativ vara: Russin.
  • Försäljning: Säljs kärnfria, förpackade året om.
  • Förvaring: I tillsluten förpackning. Mycket lång hållbarhet, flera månader. Torkar ur och hårdnar med tiden.
Hälsa: Katrinplommon har mycket hög sockerhalt, runt 40% av vikten (varav 30 monosackarider). Den är fiberrik och rik på antioxidanter. Den har laxerande verkan och är välkänt som medel mot förstoppning ("hård i magen"). Ett 10-tal plommon brukar vid enklare fall fungera väl. Mindre mängd till små barn.


SÅ ANVÄNDS KATRINPLOMMON

Katrinplommon används som smaksättare av eller som tillbehör till mat, främst avseende griskött och fetare fågel till exempel gås. Man späckar gärna med katrinplommon som "plommonspäckad fläskkarré" eller "plommonspäckad anka". Revbensspjäll passar väl ihop med dessa plommon, som också används i såser, kompotter, yoghurt, bakverk, desserter och marmelad, samt till frukostflingor eller fil. Katrinplommon var på 1600- och 1700-talen praktisk och  eftertraktat för sjömän, söta, näringsrika och hållbara. Sviskon var också omtyckta av Björnligan (Kalle Anka). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08
Läs mer

Sviskon

Krikon

Plommon

Recept med Katrinplommon

Det finns 22 recept med Katrinplommon