Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1610 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Gåsblod 2.0 dl 9%
el. grisblod 0%
Hönsbuljong avfettad 1.0 liter 3%
Vetemjöl 2.5 msk 5%
Gåsfett 1.0 msk 7%
Rött vin 7.5 cl 4%
Madeira 4.0 cl 3%
Kryddning:
Sirap 1.0 msk 4%
Vinäger 2.0 msk 1%
Konjak/brandy 5.0 cl 6%
Vitpeppar mald 1.0 krm 0%
Kryddpeppar mald 1.5 krm 0%
Kryddnejlika mald 1.0 krm 0%
Ingefära mald 1.5 krm 0%
Kanel mald 2.5 krm 0%
Salt 1.0 krm 0%
Alternativ:
Tillbehör:
Gåsinälvor ¤ 250.0 gram 18%
Leverkorv 8.0 skivor 32%
Äpple syrligt 2.0 styck 6%
Katrinplommon 8.0 gram 1%
Kockskolan:
Så ugnslagas gås > Äts ej
Så lagas gåskrås > Äts ej
Värma i vattenbad > Äts ej
Om krås > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Klassiskt svartsoppa med krås (hals, inälvor, vingspetsar) serveras med sked, kniv och gaffel (läs mer > Om krås). Serveras endast inälvor i soppan (som i detta recept) behövs bara sked.
Tillbehören till svartsoppa kan tillredas i förväg:
- Krås: I detta recept ingår inälvsdelarna hjärta, muskelmage och lever. Koka gärna med hals och vingar, men ät dem som restmat dagen efter. Halvera bitarna och koka dem i vatten eller ljus buljong. Salta lätt och krydda med några vitpepparkorn, nejlikor och ett par klyftor gul lök. Koka långsamt (småkoka) tills allt köttet är riktigt mört, cirka 1 timme för unggås (gammelgås ~2 timmar). Förvara inälvorna i sin buljong tills de skall användas. Värm på innan servering.
- Leverkorv: Förr tillagade man leverkorv av gåslever, risgryn, russin, ägg och olika smaksättare. Korven serverades till soppan. Numera inhandlar man i stället en färdiglagad leverkorv av något slag.
- Äpple och katrinplommon: Skala, klyfta och kärna ur äpple. Kärna ur katrinplommon. Lättkoka klyftorna och plommonen i lite sockrat vatten. Låt stå.
Hemlaga svartsoppa (färdiglagad behöver bara värmas):
- Grundvelouté: Koka upp buljong i stor kastrull. Hetta upp gåsfett i en annan stor kastrull och vispa ner mjölet till jämn smet. Tillsätt buljongen och låt småkoka i 20 minuter.
- Soppa: Sila buljongen ner i rengjord kastrull. Sila även ner blodet under kraftig vispning. Tillsätt rödvin och madeira. Koka upp mycket långsamt under ständig och kraftig vispning. Vid första tecken på kokning, ta av kastrullen från plattan. Annars kan soppan skära sig eller bränna fast i kastrullen. Säkrast är att använda vattenbad så att soppan endast sjuder (läs mer > Koka i vattenbad).
- Kryddning: Blanda sirap med lite kokspad från äpplena och vispa ner i soppan. Tillsätt vinäger, konjak och kryddor lite i taget under upprepad avsmakning. Se kockkommentar nedan. Ställ åt sidan, låt soppan stå och dra i 20 minuter eller längre.
Servering:
- Tillbehör: Värm upp äppelklyftorna, katrinplommonen, korvsskivorna och kråsbitarna i sina spad.
- Soppa: Värm upp soppa, och tallrikar. Soppan värms upp till nära kokpunkten utan att koka och under ständig vispning (gäller även färdiglagad svartsoppa). För tjock soppa spädes med äppelspad, buljong eller rödvin. Smaka av. Häll upp i varma tallrikar. Fördela tillbehörsbitarna mellan tallrikarna. Servera omgående.
Kockens kommentar
Svartsoppa var vanligt förr som festmat, numera är den traditionell som förrätt till gås på Mårtensgås i november. Soppan smakar som ett mellanting av pepparkaka och blodpudding. Soppan tillagas av gåsblod, men kan numera bestå av grisblod eller en blandning av bådadera. Färdig svartsoppa brukar man kunna köpa hos fågelhandlare som säljer gås. Den är god men kan behöva smaksättas ytterligare till exempel med konjak.
Nylagad soppa kan med fördel sparas flera dagar, den blir faktiskt bättre med tiden och efter flera uppkok. Häll soppan i en bunke och täck ytan med lite gåsflott för att förhindra skinnbildning. Ställ kallt. Wretman om kryddning: "Visserligen skall soppan ha en kryddstark, gammaldags nästan barbarisk smak, men jag måste ändå varna för att göra den alltför kryddstark, alltför söt och alltför tjock."
Passar som förrätt till
Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Svartsoppa med krås (förrätt)
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan