(katrinplommon)
dried plums, prunes
pruneaux, prune Sainte Cathérine, prunier d´Ente, prune datte, pruneaux d´Agen
prugne secche
Trockenpflaume, Backpflaumen, Dörrzwetschke
ciruelas pasas, ciruelas secas
Katrinplommon är torkade plommon, som regel av extra söta sorter och oftast blå eller blåröda sådana, till exempel sviskon och krikon (se respektive). Dock kan alla plommon torkas bland annat den klassisk franska sorten prune Sainte Cathérine som är klargul och mycket söt. Plommon torkas traditionellt i solen där den odlas. Den kan också torkas i ugn på 70-80°C vilket tar 18-24 timmar.
Pruneaux d´Agen: Torkade plommon från Agen öster om Bordeax i Frankrike anses vara de finaste torkade plommonen och har ursprungsskyddats av EU. Plommonet är en prunier de Ente, vilket är en sortgrupp för plommon som torkas. De produceras i 6 franska departement i sydvästra Frankrike. Man tror att plommonen först odlades och torkades av munkar i benediktinerklostret Clairac i Lot & Garonne 1000-1200 år e.Kr. Då kallades plommonet Agenplommon eller dadelplommon. Att katrinplommonet namngavs efter orten Agen som ligger några mil bort, tros ha berott på att plommonen exporterades till andra platser från hamnen i Agen invid Garonnefloden. Se film, klicka på texten under bilden ovan).