Latin: Maranta arundinacea
arrowroot
arrowroot, arrow root, marante
maranta, arrow root
Pfeilwurze, Maranawurzel
maranta, planta obediente
Arrowrot är en 2-3 meter hög ört med ludna blad och små vita blommor, som härstammar från tropiska Amerika. Dess långa jordstammar innehåller uppemot 25% stärkelse. Det är jordstammen som pulveriseras och renas till ett vitt, finkornigt, lukt- och smakfritt stärkelsemjöl. Mjölet är extra lättsmält. Ordet arrowrot kommer från indianspråk med betydelsen "mjöl", vilket i engelskan har omtolkats till arrow = pil, för att roten användes till att bota skador från förgiftade pilar.
Alternativ: Annan matlagningsmjöl, men de ger inte lika klar och genomskinligt resultat.
Hälsa/näring: Arrowrot är glutenfritt. Andel kolhydrater 88% varav kostfibrer 3%. Vatten 11%, protein och fett mindre än 0,5%.
Omvandling: 1 msk/15 ml = 9 gram. 10 gram = 17 ml.
SÅ ANVÄNDS ARROWROT
Mjölet används för att få en klar redning av soppor, såser, efterrätter. Såser redda med arrorrot blir blanka i färgen och kräver inte lika hög värme för att tjockna jämfört med annan mjölredning. Den tunnar sig inte efter en stunds kokning, men får inte koka för länge för då förlorar det sin redande förmåga. Såser redda med arrowrot klarar också bättre att frysas. Redningsmängd se > Om stärkelsemjöl, redningsmängd.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Om stärkelsemjöl, redningsmängd
Recept med Arrowrot
Det finns 11 recept med Arrowrot
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Suan ta tang - sötsur kinesisk köttsoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Långbakad skinka med knaprig svål
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Harfilé med kantareller och pinjenötssås
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan