
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Övriga stärkelsemjöl
(tapiokastärkelse, sago, sagomjöl, guarkärnmjöl, ärtmjöl)
fécule de riz
Stärkelse finns i alla grönsaker, rotfrukter, gryner, frön och nötter, som findelat ger redningseffekt vid kokning. Det finns m.a.o. många olika sorters stärkelsemjöl.
- Agar är en konsistensgivare liknande gelatin som utvinns ur vissa rödalger, en starkt koncentrerad stärkelse. Läs mer > Agar.
- Guarkärnmjöl från guarfrukten används som förtjockningsmedel till bl.a. bröd.
- Husk är en indisk frösort, vars skal används för att förbättra bakförmåga hos glutenfritt mjöl. Läs mer > Husk
- Kikärtsmjöl är mycket stärkelserikt och fungerar som bindelmedel. Läs mer > Kikärtsmjöl.
- Rismjöl/-stärkelse (fr. fécule de riz) är ett glutenfritt stärkelserikt vitt pulver framställt av ris. Läs mer > Rismjöl.
- Sago (-mjöl) framställs från märgen av flera palmarter, bl.a. sagopalmen. Det är en smaklös och lättsmält stärkelse liknande arrowrot. Ej att förväxla med sagogryn som är potatismjöl i kulform (se > Potatismjöl). Sagopalmen blommar en enda gång vid 15 års ålder, varefter den dör. Före blommningen lagrar palmen stora mängder stärkelse. En stam kan ge 400 kg.
- Tapioka(-stärkelse) är stärkelse framställt från kassavarot. Läs mer > Kassavarot; > Tapiokamjöl.
- Ärtmöl är stärkelserikt och kan användas för att reda såser eller soppor, men används mest vid bakning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03