
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kakaopulver
(kakaopulver, fettreducerat kakaopulver, ögonkakao, chokladpulver, drickchoklad, O´boy)
cacao powder
poudre de cacao
polvere di cacao
Kakaopulver
polvo de cacao
Kakaopulver bereds genom att fröna från kakaoträdet jäses, torkas, rostas, mals, pressas och mals på nytt. Beroende på presstryck får man fram kakaopulver med låg fetthalt (10-12%), eller hög (20-22%). Enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) skall "kakaopulver" innehålla minst 20% kakaosmör (kakaofett) och högst 9% vatten. Är fetthalten lägre skall den benämnas fettreducerat kakaopulver.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 40 gram. 100 gram = 2,5 dl. 1 msk = 6 gram. 1 tsk = 2 gram.
- Fetthalt: Det finns kakaopulver med låg fetthalt (10-12%) och med hög fetthalt (20-22%) till exempel klassiska Mazetti Ögonkakao. Låg fetthalt är mer lättlöslig vilket ofta eftersträvas vid konfektyrtillverkning.
- Smak: Osötat kakao har bitter smak, sötad kakao är bittersöt.
- Alternativ vara: Svårersatt, mörk choklad kan fungera.
- Försäljning/säsong: Säljs osötad och sötad ("drickfärdig choklad") året om. Står det kakao eller kakaopulver angivet i ett recept avses vanligvis osötat kakaopulver.
- Förvaras torrt och mörkt.
Ögon(-kakao) är ett klassiskt gammalt svenskt varumärke skapat av dåvarande Mazetti (uppköpt av Fazer 1975) år 1904. Företagets grundare Emil Nissen hade upptäckt att sekunda kakao såldes ur Mazettis lösviktsburkar, varvid man lanserade påsar med kakao som pryddes av texten "Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon".
Chokladpulver består av kakaopulver blandat med socker, där andelen kakaopulver skall vara minst 32% enligt Livsmedelsverkets föreskrifter. "Drickchoklad" skall innehålla minst 25% kakaopulver. O´boy är en klassisk, mycket söt chokladdryckspulver som består av 80% socker, 18% fettreducerad kakaopulver (se ovan), smakämnen m.m.
SÅ ANVÄNDS KAKAOPULVER
Kakaopulver används som smaksättare av kakor, desserter, såser etc. Kakao ingår ofta i det mexikanska köket, gärna tillsammans med lite rostad spiskummin och chili. Utblandat med lite socker används pulvret till drickchoklad. Läs mer > Om chokladdryck.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Kakaopulver
Det finns 94 recept med Kakaopulver
-
Gräddkola grundrecept
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladsockerkaka med nötter
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kladdkaka med hallon
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hot fudge, amerikansk chokladsås
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Havrebollar med choklad och kaffesmak
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebotten
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hård chokladknäckbräck med havssalt
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk fin fudge
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kladdkakemuffins med apelsintopping
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan