Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Sockerarter, sackarider
(Sackarider (sockerarter): 1. glukos, druvsocker, dextros, blodglukos, blodsocker 2. fruktos, levulos, fruktsocker 3. laktos, mjölksocker 4. galaktos 5. sackaros, vanligt socker 6. maltos, maltsocker, Monosackarider, enkla sockerarter, disackarider, polysackarider, sammansatta sockerarter, konsumtion sockerarter)
Saccharides (sugars): 1. glucose 2. fructose 3. lactose 4. galactose 5. sucrose 6. maltose
Saccharides (sucres): 1. glucose 2. fructose 3. lactose 4. galactose 5. saccharose 6. maltose
Saccaridi (zuccheri): 1. glucosio 2. fruttosio 3. lattosio 4. galattosio 5. saccarosio 6. maltosio
Saccharide (Zuckerarten): 1. glucose 2. fructose 3. lactose 4. galactose 5. sucrose 6. maltose
Sacáridos (azúcares): 1. glucosa 2. fructosa 3. lactosa 4. galactosa 5. sacarosa 6. maltosa
Grupper inom
Kolhydrater:
Sackarider är det vetenskapliga namnet för sockerarter och är av tre slag.
- Monosackarider (enkla sockerarter) är kemiska föreningar med en kolkedja, som utgör grundenheten för kolhydrater. Den enklaste monosackariden är trios med tre kolatomer. Vanligast i naturen är de med fem kolatomer (ribos, deoxiribos) och de med sex kolatomer (glukos, fruktos). De sistnämnda kan snabbt tas upp som energi av kroppen.
- Disackarider (sammansatta sockerarter) består av två monosackarider minskat med en vattenmolekyl. I naturen förekommer endast sackaros (bet-/rörsocker), maltos (maltsocker) och mjölksocker (laktos) i fri form. Disackariderna utgör en ur näringssynpunkt viktig grupp av kolhydrater. De måste brytas ner i tarmen av enzymer (läs mer > Enzymer), till monosackarider för att kunna tas upp i kroppen.
- Polysackarider är en grupp av sockerarter som byggs upp av ett stort antal monosackarider med avgivande av vattenmolekyler. Till gruppen hör bland annat stärkelse (läs mer > Stärkelse) och glykogen (läs mer > Kolhydrater) vilka till vardags inte betraktas som "socker". Betaglukan är en polysackarid som tros vara blodsockerreglerande och kolesterolsänkande (läs mer > Betaglukan). Även cellulosa är en polysackarid. I rågmjöl finns polysackariden pentosan som är viktig för rågbrödets volym och inkråm (läs mer > Rågmjöl).
Sockerater är kolhydrater som finns i olika former.
- Glukos (druvsocker, dextros, blodglukos) är den minsta beståndsdel som kolhydrater bryts ner till. Förekommer i blod (blodsocker) och i växtsafter som kroppens och växtens energikälla. Den mat vi äter omvandlas till glukos och transporteras ut till cellerna via blodet. Läs mer > Blodsocker & insulin. Glukos upplöst i vatten och lättkokt bildar en simmig vätska som benämns sockerlag (läs mer > Sockerlag). Upplevd sötma är något lägre än för sackaros.
- Fruktos (fruktsocker, levulos) är en sockerart som finns i naturen, till exempel i frukt och honung, samt i förening med glukos även i rörsocker och sockerbeta. Fruktos ombildas i levern till glukos. Kan också omvandlas till fett (läs mer > Kolhydrater). Upplevd sötma är närmare dubbelt så hög som för sackaros.
- Laktos (mjölksocker) förekommer i mjölk från däggdjur. Komjölk innehåller 3-5% och humanmjölk 4-8%. Graden av upplevd sötma anses utgöra runt 1/4-del av sackarosens sötma. Läs mer > Laktosintolerans.
- Galaktos är en monosackarid med sex kolatomer, som förekommer i många naturprodukter. Ämnet ingår som komponent i disackariden laktos tillsammans med glukos.
- Sackaros ("vanligt socker", betsocker, rörsocker) består av glukos och fruktos. Andra sötningsmedels sötma brukar ställas i relation till sackaros.
- Maltos (maltsocker) förekommer sparsamt i våra livsmedel men finns i sädesslagen av vilka man framställer malt som används vid ölbryggning (läs mer > Olika ölmalt). Maltos har mycket högt GI (ca 105), högre än druvsocker (läs mer > GI-glykemiskt index).
KONSUMTION SOCKERARTER
Vuxna (18-80 år) svenskars konsumtion av sockerarter är 88 gram per dag enligt Livsmedelsverkets studier. Män konsumerar lite mer socker än kvinnor. Unga vuxna (18-30 år) konsumerar mer än äldre. De 5% som konsumerar mest (Högkons. nedan) konsumerar cirka dubbelt så mycket socker som genomsnittet. Av sackarosintaget kommer 20% från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice, 80% är tillsatt socker i form av sötade drycker, bullar, kakor, godis och choklad.
Gram per dag | Totalt | Män | Kvinnor | 18-30 år | Högkons. |
Monosackarider | 31 g | 31 | 30 | 28 | 59 |
Disackarider | 57 g | 61 | 54 | 64 | 112 |
varav sackaros | 39 g | 41 | 37 | 44 | 84 |
Summa sackarider | 88 g | 92 | 84 | 92 | 171 |
E% | Totalt | Män | Kvinnor | 18-30 år | Högkons |
Monosackarider | 6,4 | 5,7 | 7,0 | 5,9 | 11,7 |
Disackarider | 11,5 | 10,8 | 12,0 | 12,8 | 18,9 |
varav sackaros | 7,7 | 7,2 | 8,2 | 8,9 | 14,4 |
Källa: Livsmedelsverket Riksmaten 2010-2011. | |||||
Underrapportering är vanligt i kostundersökningar. | |||||
Jämfört med Jordbruksverkets statistik är total underskattning 35-40%. | |||||
Tolka siffrorna med försiktighet. Läs mer > Näringskonsumtion Sverige. |