Olika ölmalt

Olika ölmalt

(kornmalt, grönmalt, helmaltsöl, råfruktsöl, maltextrakt, maltmjöl)

Malt är sädeskorn som genomfuktats (stöps) i vatten, för att börja gro (= grönmalt). Stärkelse omvandlas till maltsocker (maltos). Därefter torkas (kölnas/rostas) kornen och nu har man fått malt. Beroende på maltets rostningsgrad (torktid) erhålles ljusa eller mörka öltyper. Färgen på malt och öl graderas i en skala som kallas EBC - European Brewing Convention.

Många ölsorter innehåller flera maltsorter. Metoden för mältning har ibland fått namn efter den stad där processen först användes. Malt delas in i två huvudgrupper.

Basmalt torkas vid låg temperatur (80-110°C), varefter det finns tillräckligt med enzymer kvar i malten, som kan omvandla stärkelsen till jäsbart socker.

Basmalt innehåller tillräckligt mycket enzymer för att omvandla stärkelsen i maltet till maltos (maltsocker). Andra råvaror t.ex. omältade sädesslag, eller specialmalt där enzymerna förstörts av rostningen, saknar eller har låg enzymaktivitet och måste därför mäskas tillsammans med basmalt. 

Specialmalt torkas i så hög temperatur att enzymerna inte längre fungerar. Sådan malt ingår som smak- och färgsättare och kombineras med en stor andel basmalt.

Helmaltsöl: Ett öl som är bryggt på bara malt (mältad säd), humle, jäst och vatten kallas helmaltsöl. Om "råfrukt" ingår så benämns det råfruktsöl. Läs mer > Råfrukt via länk till höger.

Maltextrakt: Det finns maltextrakt i form av pulver eller som trögflytande vätska. Detta används av hembryggare som vill förekla processen.

Maltmjöl är mald kornmalt.

Malzbier som finns i Tyskland är "lättöl", det vill säga öl med låg alkoholhalt.

Läs mer

Om korn

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj