Specialmalt

Specialmalt

(färgmalt, svartmalt, karamellmalt, kristallmalt, färgmalt, svartmalt, karamellmalt, kristallmalt, aromaticmalt, ambermalt, Special B)

Specialmalt torkas i så hög temperatur att enzymerna (se basmalt) inte längre fungerar. Sådan malt ingår som smak- och färgsättare och kombineras med en stor andel basmalt.

Färgmalt/svartmalt är malt som torkas vid hög temperatur, 180-200°C, varvid det svartnar.

Karamellmalt/kristallmalt är malt som värmts upp till 60-75°C, samtidigt som det fuktats. När det sedan torkas karamelliseras sockret i maltet, vilket ger ölet en söt, bränd karaktär, samt en fylligare ton. Det finns ljus och mörk karamellmalt. Special B är den mörkaste av belgisk karamellmalt.

Chokladmalt innehåller inte choklad, men smaken är liknande. Det är hårt torkat och rostat malt. Används till mörk öl som porter och stout.

Rökmalt torkas över fuktig ved, vilket ger tydlig prägel åt ölet med toner av tjära och rökt kött. Tyskt rökmalt torkas över bokvedsrök och används till "Rauchbier". Ett extra rökigt malt är Gotländsk rökmalt som torkas över alvedsrök.

Aromaticmalt är en belgisk malt som ger mycket maltighet och djup färg. Inblandning i basmaltet upp till 10%.

Ambermalt är en engelsk maltsort som används vid tillverkning av brown ales och andra mörkare ales. Det ger en mörk färg även vid mindre inblandningar.

Bisquitmalt är en rostad, belgisk maltsort som ger en varm, brödig, eller kexaktig smak och arom åt ölet.

Det finns en mångfald andra specialmalt.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj