Efterbehandling öl

Efterbehandling öl

Efterbehandling av öl är av följande slag.

Kylstabilisering innebär att proteiner och jästpartiklar sjunker till botten.

Filtrering sker för att ta bort grumlighet och för att öka hållbarheten. Dock försvinner även en del smakämnen. 

Klarning är ett alternativ till filtrering. Klarningsmedel tillsätts och får partiklar att sjunka till botten.

Koldioxid sprutas ofta in i ölet strax före tappningen för att öka kolsyremängden.

Pastörisering (upphettning till 74°C i 30 sekunder), sker för merparten av allt öl för att öka hållbarheten. Ger en aning "kokt" smak.

Lagring sker ett par veckor vanligtvis nära 0°C.
Öl är som regel en färskvara, men vissa mörka och alkoholstarka sorter t.ex. porter kan vinna på lagring.

Tappning sker på flaska, burk eller fat.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj