Mäskning

Mäskning

(stegmäskning, dekoktionsmäskning, infusionsmäskning)

Mäskning innebär att krossad malt (skrot) löses i vatten några timmar, varefter maltrester silas bort. Vörten kokas sedan med humle för att ge drycken beska och smak. Med mäskningstemperaturen kan man påverka ölet. En låg temperatur under lång tid ger t.ex. alkoholstyrka. Vid högre temperaturer sker "karamellisering" som ger öl viss karamellton. Läs mer > Karamellisering. Det finns flera metoder för mäskning:

Stegmäskning är vanlig i stora moderna bryggerier. Skrotet hälls i mäskpanna tillsammans med vatten. Denna mäsk värms först till 50°C för att sedan stegvis höjas till runt 78°C, då enzymerna slutar fungera.

Dekoktionsmäskning är den klassiska metoden för pilsner. En del av mäsken hälls över i en annan mäsk-panna där den hettas upp, för att sedan hällas tillbaka. Dekoktion kan göras en, två eller tre gånger och kallas då för enkel-, dubbel- respektive trippeldekoktion.

Infusionsmäskning är den enklaste metoden. Vatten med en temperatur på cirka 70°C sprutas över skrotet. Metoden är vanlig i Stobritanien och för små bryggerier.

Läs mer

Karamellisering

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj