Korn

Sädesslag öl

Korn är det dominerade sädesslaget som används till öl, men öl av råg, vete och havre förekommer. Ölliknade dryck kan även bryggas på andra sockerhaltiga växter som ris, majs, hirs m.fl. eller ingå som en ingrediensdel. Sädesslag och tillverkningsmetoder ger olika smak.

Vete är det näst vanligaste använda sädesslaget i öl. Veteöl kännetecknas av fruktig fräschör med lätt eller tydlig syrlighet, mild beska och god kolsyra (skummar rikligt).

Råg ger ölet en kornig, bittersöt, kryddighet med inslag av mint, medan vete ger fruktig och frisk ölsmak.

Havre, som bl.a. ingår stout, har sedan urminnes tid använts för sin hållbarhets skull.

Majs och ris är en vanlig ingrediens i ljus lageröl, särskilt i USA, Mexiko, Australien och Asien. Majsen ger en neutral, fruktig ton. Ris ger en renare smak än majs. Socker är vanligt i till exempel australiskt lageröl, och i Belgien används kandisocker som ger en speciell smak åt ölet.

Råfrukt: Majs, ris, socker och omältade sädeskorn kallas för råfrukt. "Rå" i bemärkelsen att de inte mältats (groddats), dvs är obehandlad råvara. Läs mer i avsnitt "Råfrukt" via länk i högerkolumnen. Öl utan råfrukt, dvs som bara består av mältade sädeskorn benämns helmaltsöl och öl med råfrukt kallas råfruktsöl.

Omältat vete är vanligt i belgiska fruktöl och spontanjästa öl. Omältat korn ger sädeskaraktär och bra skum. Omältat havre ger en mjuk, krämig karaktär. Omältad råg gör ölet lite mjukare och rödaktig ton.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj