Om malt, ölmalt

Om malt, ölmalt

(malt, mälta, mältad 1. kornmalt 2. grönmalt 3. maltextrakt, maltmjöl 4. helmaltsöl 5. råfruktsöl)

Malt är sädeskorn som genomfuktats (stöps) i vatten för att börja gro (= grönmalt). Stärkelse omvandlas till maltsocker (maltos). Därefter torkas (kölnas/rostas) kornen och nu har man fått malt. Beroende på maltets rostningsgrad (torktid) erhålles ljusa eller mörka öltyper. Färgen på malt och öl graderas i en skala som kallas EBC - European Brewing Convention. Det finns maltextrakt i form av pulver eller som trögflytande vätska. Detta används av hembryggare som vill förenkla processen. Maltmjöl är mald kornmalt. Många ölsorter innehåller flera maltsorter. Metoden för mältning har ibland fått namn efter den stad där processen först användes. Malt delas in i två huvudgrupper.

  • Basmalt torkas vid låg temperatur (80-110°C), varefter det finns tillräckligt med enzymer kvar i malten, som kan omvandla stärkelsen till jäsbart socker. Basmalt innehåller tillräckligt mycket enzymer för att omvandla stärkelsen i maltet till maltos (maltsocker). Andra råvaror t.ex. omältade sädesslag, eller specialmalt där enzymerna förstörts av rostningen, saknar eller har låg enzymaktivitet och måste därför mäskas tillsammans med basmalt.  Läs mer > Basmalt.
  • Specialmalt torkas i så hög temperatur att enzymerna inte längre fungerar. Sådan malt ingår som smak- och färgsättare och kombineras med en stor andel basmalt. Läs mer > Specialmalt.

Helmaltsöl: Ett öl som är bryggt på bara malt (mältad säd), humle, jäst och vatten kallas helmaltsöl. Om "råfrukt" ingår så benämns det råfruktsöl (läs mer > Råfruktsöl). Malzbier som finns i Tyskland är "lättöl", det vill säga öl med låg alkoholhalt (se dito).