Allmänna kostråd

Fotograf/bild: Statens Husholdningsråd DK

Allmänna kostråd

(näringsrekommendationer, dieter, kosthållning, olika dieter)

Bästa hälsotipset: Ät allsidig, varierande kost. Välj rätt föräldrar, bli aldrig överviktig, eller bli av med din övervikt genom att ändra dina kostvanor långsiktigt. Lär dig att bli mätt på rätt sätt av god mat. Vardagsmotionera och gärna lite mer. Övervikt och fetma orsakar många fysiska och psykiska problem. Sambandet övervikt och hjärt-kärlsjukdomar och diabetes är högt. Motion är viktigt för god allmänhälsa. Svårare än så är det inte  

Dietkokboken hjälper dig att hitta rätt matbalans, läs mer > Dietmetoden.


ALLMÄNNA KOSTRÅD

Kostråden är hämtade från Livsmedelsverket, SNS och professor Stephan Rössner, Karolinska Institutet.

  • Ät regelbundet frukost, lunch och middag.
  • Minska konsumtionen av (kok-)salt.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät mycket frukt och grönt.
  • Ät fiberrikt. Fullkornsris, fullkornsbröd, baljväxter.
  • Ät fisk ofta, gärna feta fiskar som lax och makrill.
  • Miska fettintaget, i synnerhet av mättat fett. Använd gärna flytande margarin eller olja.
  • Ät bröd till maten, helst fullkornsbröd.
  • Undvik läsk (drick vatten), godis, bakverk, glass och snacks.
  • Viss återhållsamhet med att grilla ofta.
  • Begränsa alkoholintaget.
  • Kolhydrater 55-60%, protein 10-15%, fett <30%.

Dessa råd är allmänt accepterade råd enligt flertalet näringsforskare och dietister. Avvikande uppfattning förekommer till exempel från förespråkare för olika kolhydratmetoder.


NÄRINGSREKOMMENDATIONER

I samarbete med andra länder har Livsmedelsverket tagit fram rekommendationer om näring och fysisk aktivitet, vilket presenteras i rapporten Nordiska näringsrekommendationer 2012 (se rapport via länk nedan). Dietkokboken använder dessa rekommendationer på olika sätt till exempel för anvisningar om energibehov för olika människor (läs mer > Kaloribehov).


DIETER

Diet = kosthållning, det vill säga en persons matvanor och kostintag. Diet förknippas vanligen med att utesluta någon vara av etiska, religiösa eller hälsoskäl. Många dieter är en del av bantning.

Olika kända dietmetoder:

  • Vegetarisk kost (vegetabilisk kost). Läs mer > Vegetarisk kost.
  • Slow Food (motsatsen till fast food). Läs mer > Slow Food.
  • Detox-diet ("avgiftning"). Läs mer > Detox-diet.
  • Makrobiotisk kost (kinesisk-filosofisk). Läs mer > Makrobiotisk kost.
  • Stenålderskost (hedenhösarnas matsedel). Läs mer > Stenålderskost.
  • Kaloribantning (Ornish, Viktväktarna, Dietmetoden). Läs mer > Kaloribantning.
  • Kolhydratbantning (Atkins, Montignac, ISO, GI, LCHF m.fl.) Läs mer > Kolhydratbantning, ketogen kost.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04

Läs mer

Kaloribehov

Kaloribehov barn

Kaloribehov vuxna

Kostvanor och hälsan

Viktminska på rätt sätt

Dietmetoden

Vegetarisk kost

Slow food®

Detox-diet

Makrobiotisk kost

Stenålderskost

Kaloribantning

Kolhydratbantning, ketogen kost

Nordiska näringsrekommendationer 2012

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj