Fritöser

Fritöser

(fritös, pommes fritespanna, tempuragryta)

Engelsk översättning fryer

Fransk översättning friteuse

Italiensk översättning friggitrice

Tysk översättning Friteuse

Spansk översättning freidora

Fritering (fr. frire) innebär att man steker mat i het matolja. Man kan fritera det mesta, fisk, grönsaker, potatis det vill säga pommes frites, dessertost, banan med mera Ofta paneras varan med frityrsmet. Läs mer > Om fritering.

En fritös (fr. friteuse) är en elektrisk, termostatreglerad apparat med inställbart gradantal vilket ger stabil värme på oljan. Den skall vara utrustad med ett överhettningsskydd. Apparaten består av ett kärl där oljan hettas upp. Varan läggs i en nätkorg som sänks ner i den heta oljan. Fyll alltid fritösen med olja eller smält fett innan den startas. Det går åt 3-4 liter olja i en normalstor hemmafritös. Håll en konstant fettnivå i fritösen. Salta aldrig i fritösen. Gör man längre upphåll bör man sänka temperaturen till cirka 90°C och täcka med lock. Att fritera i fritös ger bättre resultat och är säkrare än att fritera i kastrull. Nackdelen är att det går åt ganska mycket olja för att fylla bunken och att apparaten är platskrävande. Frityrolja kan återanvändas ett par gånger. Sila oljan och häll på flaska. Oljan kan sparas några månader. Provsmaka oljan att den inte härsknat eller smakar illa inför nästa fritering.

Pommes fritespanna är en fritös främst avsedd för att tillaga pommes frites, men kan även användas till annan fritering t.ex. grönsaker.

Tempura är ett japanskt sätt att fritera. Grytan skall vara stor och rund och försedd med ett galler som täcker halva kastrullen. Gallret används för att lägga upp färdigfriterade bitar på.

Varning: Oljan är het (uppemot 200 grader) och därmed farlig. En elektrisk fritös är att rekommendera för ovana fritörer. Olja som börjat brinna släcks medels kvävning, dvs med lock på kastrullen. OBS! Släck inte med vatten, som får hett fett att stänka omkring.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01

Läs mer

Om fritering

fritera

Om frityrsmet

Flottyr, frityroljor

Film: The Smart Fryer

Recept med Fritöser

Det finns 19 recept med Fritöser