Om kex och rån

Om kex och rån

(1. kex, smörgåskex, ostkex, 2. rån, smörgåsrån, Stroopwafel)

Engelsk översättning 1. crackers, hardtack, water bisquits, savoury bisqits, saltines, soda crackers, cheese crackers 2. wafers

Fransk översättning 1. bisquit 2. gaufrette

Italiensk översättning 1. biscotti 2. cialdone, wafer

Tysk översättning 1. Keks 2. Wafer

Spansk översättning 1. galleta 2. barquillo

Kex och rån är små platta, torra bakverk som förekommer i ett stort antal varianter att välja på i butik. De kan vara runda, fyrkantiga, rektangulära, sexkantiga eller formade på annat sätt. Smakneutrala, salta och söta, eller kryddade på annat sätt. Ibland garnerade med kräm, eller med kräm mellan två kex alternativt mellan lager av rån. De bakas som regel av fint vetemjöl och vatten, men havrekex förekommer också. Gränsen mellan fyllda kex/rån och godis är hårfin och kex överdragna med choklad betraktas som chokladkonfektyr (se dito). Begreppen kex, rån, våffla och kaka används lite om vartannat i olika länder.

KEX

Kex är som regel en liten torr fyrkantig, rektangulär, eller rund och salt kaka av vete- eller havredeg med eller utan bagerijäst eller bakpulver. Kex tillverkades först i England och därifrån kommer fortfarande de flesta kexsorterna. Namnet från engelskans "cakes" (kakor).

  • Karaktär: Halvhårda, krispiga.
  • Smak: Oftast salta och i övrigt smakneutrala.
  • Alternativ vara: Finskorpor, finknäcke, neutrala rån.
  • Försäljning: Förekommer i stort urval. Kända kexmärken är till exempel engelska Digestive och Bath Oliver, amerikanska Saltiners (bild överst t.v.), även kallat soda crackers (bakpulverkex), italienska savoiardikex och svenska Mariekex och Brago. Se respektive i högerkolumnen.
  • JämförprisLågt till mycket högt för att vara tillbehör till mat, 30-350 kr/kg.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Olika varianter: Variationsrikedomen är stor, bland annat förekommer barnkex i form av bokstäver, små gula fiskar och liknande. Ostkex innehåller i hög utsträckning ost. Stroopwafel är rån från Holland med sirap emellan. Med flera.

Användning: Kex används som snacks, med eller utan pålägg och ofta som tilltuggsbröd till soppa och särskilt på ostbrickan. Ofta också smulad som paj- eller tårtbotten.

Kexhistoria: Skeppsskorpor, torkat bröd och kex var förr ett sätt för sjömän att ha bröd ombord på långa sjöresor. Egyptiska sjömän hade ett hirsbröd kallat dhourra och romerska sjöfarare medförde kex benämnt bucellatum. Motsvarande förekom även hos arméerna under sina fälttåg. Kung Richard I av England medförde under sitt korståg i slutet av 1100-talet "biskit of muslin". Till sjöss ansågs "captain´s bisquit", som var av bättre kvalitet, vara bra för matsmältningen. Ett annat namn för dessa hårda kex var "hardtack" (tack = slanguttryck för mat). Kexen gjorde så hårda som möjligt, för att hålla längre i fuktig miljö. De gick inte att äta utan att först blötas upp, mycket på grund av sjömännens dåliga tänder. I mitten av 1600-talet var tilldelningen ombord på Royal Navy 1 pound (~500 gram) hardtrack och 1 liter öl per dag.

USA: 1801 började Joshia Bent baka "water crackers" av mjöl och vatten som skulle hålla under de långa seglatserna. De kom till användning också under den stora guldruschen till Kalifornien 1849 och användes av amerikanska trupper under inbördeskriget 1861-1865, liksom i spansk-amerikanska kriget 1898. Kakorna angreps ofta av insekter, så soldaterna doppade kakorna i kaffet, inte bara för att få dem mjuka, utan också för att larver flöt upp till ytan och kunde då tas bort. I den amerikanska flottan är kexen klassiskt runda och i armen rektangulära (läs mer > Om ankarstock).


RÅN

Rån är ett tunt, sprött, vanligen mönsterpressat bakverk, en minivåffla om man så vill. Tillagas av en sockerkakssmet bestående av vetemjöl, med eller utan socker, smör, mjölk/vatten eller äggvita. Smeten bör kylas innan gräddning. För att få rutmönster finns rånjärn motsvarande våffeljärn, men med ett mycket fint rutmönster (läs mer > Rånjärn). Upprullad på en pinne får man rånrullar och på en kon blir det strutar. De kan också formas i en skål för att få en behållare som kan fyllas med bär, frukt och annat. I brist på rånjärn kan man enkelt baka släta motsvarigheter i ugn (se recept > Rån och rånrullar). Med kräm eller annat mellan rån får man fyllda rån (se recept > Stroopwafel). Glass mellan två rån kallas sandwich.

Färdiga rån: Det finns en uppsjö av enkla eller fyllda rån att köpa i handeln.

  • Smörgåsrån har som regel neutral smak och äts som snacks eller enkel smörgås med ost eller marmelad.
  • Fyllda kex och rån är kex med fyllning, eller inblandning av olika söta ämnen i kexen till exempel choklad. Förekommer i ett stort antal varianter. Välkända varumärken är Ballerina, Singoalla, Kexchoklad, Twix, Lion med flera. Kexen och rånen används som snacks eller som kaffebröd.

Svenskens konsumtion av kex och rån (kg/år)

 Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

 Kex, rån, kakor kg

3

5

5

5

39%

 Kcal per dag

44

62

65

61

Inklusive köpta småkakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Om chokladkonfektyrer

Om ankarstock

Rånjärn

Recept med Om kex och rån

Det finns 35 recept med Om kex och rån