Färdiga fiskbullar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdiga fiskbullar

(fiskfärsbullar, fiskqueneller, gäddfärsbullar, gäddqueneller)

Engelsk översättning fish balls

Fransk översättning boulettes de poisson

Italiensk översättning polpette di pesce

Tysk översättning Fischklösschen

Spansk översättning bolas de pescado

Fiskbullar är fiskfärs format till bullar. I finare sammanhang kallas fiskbullar för queneller (läs mer > Om fiskqueneller). Färdiglagade konserverade fiskbullar finns att köpa i handel, antingen "naturella" eller smaksatta på olika sätt med dill, citron, hummer, räkor eller skaldjur. Det är enkelt att hemlaga fiskbullar och queneller, se recept > Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar.

Hälsa/näring: Färdiglagade fiskbullar utan lag (sås) som finns att köpa i handeln är mager (~70 Kcal/100g), nyttig mat med låg fetthalt (~2,5%). Andel fiskkött är normalt 55-60%, vilket är ungefär detsamma som för hemlagade fiskbullar (se > Om fiskqueneller). I bägge fallen ingår utöver fisk mjölk/grädde, potatismjöl och kryddor. Ingen eller ringa mängd tillsatser. Fiskköttet vanligen från torsk, kolja, sej, kummel och lax.


SÅ ANVÄNS FISKBULLAR


Färdiglagade fiskbullar är prisvärd mat och enkelt att tillreda, bara att värma. En utmärkt rätt till barn och benrädda personer. Passar bra ihop med ris och kryddstarka såser bl.a ketchup, eftersom bullarna i sig är milda i smaken. Fiskbullarna äts vanligen kokta, men kan även stekas eller grillas tack vare att de är tämligen fasta i köttet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om fiskqueneller ¤

Om queneller

Recept med Färdiga fiskbullar

Det finns 3 recept med Färdiga fiskbullar