Rågsikt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rågsikt

(rågsiktsmjöl, siktad råg, skållad rågsikt, skållat rågsiktsmjöl)

Engelsk översättning sifted rye

Tysk översättning Roggen gesiebt

Rågsikt (rågsiktsmjöl) är en blandning av 40(-45%) siktat rågmjöl och (55-)60% vetemjöl. Man kan blanda själv vetemjöl med rågmjöl. Mjölet är berikat med B-vitaminer. Namnet är lätt att blanda ihop med siktat rågmjöl som är rent rågmjöl utan inblandning (läs mer > Rågmjöl).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 g = 1,7 dl.
    Avser mjöl hällt direkt ur påsen i måttkärlet.
  • Alternativ vara: Rågmjöl blandat med vetemjöl.
  • Försäljning: Finns i alla butiker. Även ekologiskt.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Skållad rågsikt är rågsikt som skållats med hett vatten (läs mer > Så skållas mjöl) eller rågsikt som blandats med ett pulver benämnt "torrskållning". Skållning ger mjölet bättre bakningsegen­skaper, bättre volym, mer smak och bröd som smular mindre.

Hälsa/näring: Bröd bakat av rågsikt är lite hälsosammare än bröd bakat av vetemjöl för att det är lite mer fiberrikt (5% jämfört med 2,5%), men inte lika fiberrikt som grahamsmjöl (11%). Används grovmalt rågmjöl i stället för siktat blir fiberandelen 8%.


SÅ ANVÄNDS RÅGSIKT


Rågsikt används till att baka lite rustikare ljust matbröd. Bakas på samma sätt som vitt och ljust bröd (se recept > Rågsiktsbröd). Blandar man vetemjöl med grovmalt rågmjöl får man ett mer rustikt bröd, men också smuligare. Läs mer > Om ljust matbröd.


KONSUMTION BLANDMJÖL


Svenskens konsumtion av blandmjöl (Kg/år)

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Blandmjöl kg

3

2

1

1

-72%

Kcal per dag

24

21

9

7

Gäller alla sorters blandmjöl.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05

Läs mer

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Rågmjöl

Så skållas mjöl

Om ljust matbröd

Recept med Rågsikt

Det finns 32 recept med Rågsikt