 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rågsikt
(rågsiktsmjöl, siktad råg, skållad rågsikt, skållat rågsiktsmjöl)
                 sifted rye
                sifted rye
              
                 Roggen gesiebt
                Roggen gesiebt
              
Rågsikt (rågsiktsmjöl) är en blandning av 40(-45%) siktat rågmjöl och (55-)60% vetemjöl. Man kan blanda själv vetemjöl med rågmjöl. Mjölet är berikat med B-vitaminer. Namnet är lätt att blanda ihop med siktat rågmjöl som är rent rågmjöl utan inblandning (läs mer > Rågmjöl).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 g = 1,7 dl. 
 Avser mjöl hällt direkt ur påsen i måttkärlet.
- Alternativ vara: Rågmjöl blandat med vetemjöl.
- Försäljning: Finns i alla butiker. Även ekologiskt.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Skållad rågsikt är rågsikt som skållats med hett vatten (läs mer > Så skållas mjöl) eller rågsikt som blandats med ett pulver benämnt "torrskållning". Skållning ger mjölet bättre bakningsegenskaper, bättre volym, mer smak och bröd som smular mindre.
Hälsa/näring: Bröd bakat av rågsikt är lite hälsosammare än bröd bakat av vetemjöl för att det är lite mer fiberrikt (5% jämfört med 2,5%), men inte lika fiberrikt som grahamsmjöl (11%). Används grovmalt rågmjöl i stället för siktat blir fiberandelen 8%.
SÅ ANVÄNDS RÅGSIKT
Rågsikt används till att baka lite rustikare ljust matbröd. Bakas på samma sätt som vitt och ljust bröd (se recept > Rågsiktsbröd). Blandar man vetemjöl med grovmalt rågmjöl får man ett mer rustikt bröd, men också smuligare. Läs mer > Om ljust matbröd.
KONSUMTION BLANDMJÖL
Svenskens konsumtion av blandmjöl (Kg/år)
| Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 | 
| Blandmjöl kg | 3 | 2 | 1 | 1 | -72% | 
| Kcal per dag | 24 | 21 | 9 | 7 | 
Gäller alla sorters blandmjöl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
Recept med Rågsikt
Det finns 32 recept med Rågsikt
- 
                
                    Hönökaka på mjölk och smörTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika 
- 
                
                    Rågsiktsbröd - grundreceptTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tunnbröd med jäst traditionellt bakatTid: 2 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rågsiktsbröd med fördegTid: 3 tim (+ 48 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bröd från MedelhavetTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkakaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Schweiziskt bondbrödTid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Tjocka tunnbröd bakat i stekpannaTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    SmålandskringlorTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kalljästa rågbaguetterTid: 30 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                