
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Suckat
(suckcat, succat, citronat, kanderade fruktskal, syltade fruktskal, cedrat)
succade, candied peel
fruits confits, cédrat confit, orangeat
canditi, cedrato candito
Sukkade, Zitronat
cidra confitada
Suckat är kanderade (sockrade) och torkade fruktskal av citrusfrukter som citron, apelsin, grapefrukt, pomelo, pomerans med flera (se recept > Suckat). Ursprungligen var det tjocka skal av citrusfrukten cedrat som kokades in i socker (socker + cedrat = suckat). Cedrat är en slags citron med tjockt, knottrigt skal (läs mer > Suckatcitron). I handeln kallas suckat ofta för "kakfyllning" (läs mer > Kakfyllning). Suckat skall inte förväxlas med konfektmarmelad (se dito). Chinotto är en liten citrusfrukt som kanderas hel och används som konfektyr (läs mer > Chinotto). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
- Smak: Fruktig, bittersöt smak.
- Alternativ vara: Torkad frukt plus socker.
- Försäljning: Kan förekomma i vanliga livsmedelsbutiker, konfektyr- och hälsokostbutiker.
- Förvaring: Förvaras torrt, lång hållbarhet.
Syltade fruktskal är fruktskal inlagda i sockerlag. När det står detta i recept avses dock ofta kanderade fruktskal.
SÅ TILLAGAS SUCKAT
Att tillaga suckat är inte svårt, men tidsödande. Det tar 5 timmar att koka ihop skal med socker och sedan 3-4 dagar för att torka suckaten. Se recept > Suckat, eller > Kanderad eller syltad frukt.
SÅ ANVÄNDS SUCKAT
Suckat används mest som smaksättare av bakverk, men också som snacks och till dekoration av mat.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Recept med Suckat
Det finns 10 recept med Suckat
-
Ambrosiakaka
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sfogliatella riccia (pl. sfogliatelle), italienskt pastabröd med fyllning
Tid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk Plum pudding, Christmas pudding
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gibassier, provensalsk söt fougasse (Pompe ā l´huile)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad suckat
Tid: 5 tim (+ 96 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Florentiner, kungligt knäckgott
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Prinsessornas märgpudding
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Prinsessornas kokbok
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Syltade och kanderade fruktskal, suckat
Svarighet: Medel, Receptgivare: Dansukker
-
Saftig fruktkaka
Tid: 4 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan