Pizzaform med små hål i botten

Pizzautrustning

(pizzaplåt, pizzasten, pizzaspade, brödspade, grissla, pizzahjul)

Vid pizzabak är de viktigaste redskapen händerna, men följande specialverktyg underlättar tillagning av pizza. Med en pizzasten får man det bästa resultatet. Läs mer > Så bakas pizza.

  • Pizzasten: Stenen tillverkas av granit, marmor eller av oglaserad keramik/lergods. Vissa ugnstillverkare säljer passande sten som tillbehör. Stenen förvärms i ugn eller på grillen i en mycket het värme (ugn 275ºC, på grillen 10-15 minuter) och drar sedan åt sig fuktigheten i pizzadegen och gör pizzan spröd. Strö lite mjöl på stenen innan pizzan läggs på stenen. Det tar cirka 10 minuter innan pizzan är klar.
  • Pizzaplåt: Hålen i plåten gör att värme och luft når in i pizzadegen vilket gör pizzan sprödare och knaprigare i botten. Extra bra om man vill laga stora pizzor. Bäst är om plåten är gjord i non-stickmaterial. Finns i olika storlekar. Fungerar även som baksten för bröd.
  • Pizzaspade: För den som lagar pizza ofta är en pizzaspade till god hjälp. De finns med kort eller långt skaft vanligen tillverkade i trä, vilket gör att handtaget håller sig svalt. Pizzaspadens föregångare är helt enkelt en träspade med långt skaft som användes i bagarstugorna förr i tiden (läs mer > Spatel, bakspade). 
  • Pizzahjul: Används för att dela en färdig pizza. Fungerar alltid bättre än den vassaste kniv. Läs mer > Degsporre.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Spatel, bakspade

Degsporre

Film: Sveriges bästa pizza

Film: American pizza

Recept med Pizzautrustning

Det finns 16 recept med Pizzautrustning