sauerkraut
choucroute
crauti
Saurkraut, Weinkraut
Surkål är en gammal konserveringsmetod känd från senmedeltiden. Strimlad kål som får stå surnar av sig självt tack vare mjölksyrebakterier som finns naturligt på kålets yta. Bakterierna omvandlar sockret i växten till mjölksyra. Surkål anses allmänt vara hälsosamt. Surningen bevarar grönsakernas C-vitamin och gör kålet lättsmält, skonsamt för magen. Konserverad surkål finns att köpa i butik, men kan enkelt tillredas själv.
Surning: Surkål tillreds av kål vanligtvis av vitkål i Europa och av salladskål i Asien. Strimlad kål blandas ordentligt med 2% salt (viktprocent). Saltet konserverar, förhindrar förruttnelse. Kålet fylls i en behållare och pressas hårt samman så att ytan består av vätska. Täck gärna över ytan men kärlet får inte vara tättslutande som då kan explodera. Ställ kålet att surna i rumstemperatur i två veckor eller längre. Provsmaka under tiden. Processen kan påskyndas med tillsats av filmjölk eller yoghurt. Annat som strimlat äpple, lök med mera kan ingå. Datummärk burken. Se recept > Surkål. Se film, klicka på "Joshua" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS SURKÅL
Surkål är speciellt omtyckt i tysktalande länder och i Alsace, Frankrike, i Östeuropa och i Ostasien. Serveras som pålägg på smörgås eller som tillbehör till mat, särskilt till till korv och fläskkött. Klassisk är "Eisbein mit Sauerkraut", det vill säga fläsklägg med surkål. En italiensk klassiker är surad kål till pizza (pizzasallad) och i Korea är kimchi mäkta populärt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer
Recept med Surkål
Det finns 17 recept med Surkål
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad surkål
Tid: 1 tim (+ 450 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 6 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pizzasallad, syrlig vitkålssallad
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Surkålsvarianter av burkkål
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tonfiskröra i tunnbröd
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Äggsallad med kimchi (lätt måltid)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bulgogi, koreanskt eldkött
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan