
Gravad laxfisk - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 761

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4568 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 21%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så gravas fisk > Äts ej
Parasiter i fisk > Äts ej
Listeriabakterier > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (10 min + 24 tim )
- Filéa laxen och bena ur. Låt skinnet vara kvar. Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.
- Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på laxsidorna. Täck med dill.
- Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.
- Gravad lax bör serveras kylskåpskall, skuren i bitar. Till laxen serveras gravlaxsås.
Kockens kommentar
Gravad lax äts med fördel med kokt potatis och gravlaxsås. Eller varför inte grillad? Gravad lax passar även bra i sallad och på buffébordet. Både fet och mager fisk kan gravas, till exempel makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.
Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Lax är relativt riskfri. Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiter (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning/sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)