Lägg till ingredienser

Antal: 50

Mörk choklad

200.0 

gram

Kokosfett rent

100.0 

gram

Ischokladformar

50.0 

styck

 

Tillval:

 

Pepparmyntsolja

 

 

Vaniljextrakt konc.

 

 

Whisky

 

 

el. konjak

 

 

Nötter

 

 

Apelsinskal

 

 

Tratt >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Om choklad-/nötkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 665

Kcal / portion: 40

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1996 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 55%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 6 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 200.0 gram 54%

Kokosfett rent 100.0 gram 44%

Ischokladformar 50.0 styck Äts ej

 

Tillval:

Pepparmyntsolja 0%

Vaniljextrakt konc. %

Whisky 0%

el. konjak 0%

Nötter 0%

Apelsinskal 0%

Tratt > Äts ej

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Om choklad-/nötkräm > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Grovhacka chokladen. Ställ ut ischokladformar på en ugnsplåt, gärna smord så står formarna still vid fyllning. Förbered eventuell garnering.
  2. Smält kokosfettet i en kastrull (högst till 50°C). Ta av från värmen.
  3. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält samman med kokosfettet till en homogen smet. Tillsätt eventuella smaksättare. Värm på lite försiktigt vid behov.
  4. Fyllning: Häll smeten i en kanna eller litermått och fyll formarna. Allra enklast blir det om man har en så kallad candy funnel (läs mer > Tratt).
  5. Garnera? Låt svalna och garnera gärna med hackad, mandel, nötter, finstrimlat rött apelsinskal, chokladflis, något bär eller liknande.
  6. Ställ in kylskåp 1-2 timmar för att stelna. Förvaras i kylskåp, hållbar i 1-2 månader. Serveras kall. Chokladen smälter ganska snabbt i rumsvärme.

Alternativ uppvärmning: Choklad får inte bli för varm när den smälts, högst 50°C. Blir den för varm blir den grynig. Därför rekommenderas ofta att chokladen värms upp i vattenbad för att sedan blandas med lättsmält kokosfett. Läs mer > Så smälts choklad. 

 

Kockens kommentar

"Is" för att chokladen smälter lätt. Finare choklad ger godare smak. Tillsätts några droppar mentol eller pepparmyntsolja förstärks känslan av is i munnen liknade mentoltabletter. För mer vuxensmak med sting kan man hälla i en skvätt konjak eller whisky i chokladsmeten. Läs mer > Om choklad-/nötkräm.

Fler recept inom Julgodis

Liknande recept som Ischoklad