Dryck till grönträtt med lätt beska
Sallad är i sin natur besk och vissa sorter är speciellt beska t.ex. endive (se Varufakta Besk sallad). Beska kan skapa problem ihop med dryck, främst vin, men mildras av fett och syra som i en dressing. En kraftfull, fettrik anrättning dämpar också beskan. Även om grönsallad oftast förekommer i salladsrätter brukar den vanligtvis inte dominera rätten, utan andra smaker brukar ta överhand över beskan.
3 matchande recept inom grönträtt med lätt beska
-
Torrt friskt vitt vin
75 kr, Nr 2059
-
Torrt friskt vitt vin
119 kr, Nr 5882 EKO
-
Ljust veteöl
19 kr, Nr 1687
-
Ljus medium ale
18 kr, Nr 1600
-
Kryddat brännvin
235 kr, Nr 7
Öl till kraftfull grönträtt med beska
Besk mat kan, liksom för vin, skapa smakproblem ihop med beska öl. Besk öl förstärker beskan (och sötman) i maten och kan ge metallisk smak. Generellt fungerar dock öl bättre än vin. Bäst passar lätta, milda och syrliga öl, gärna alkoholstarka, till besk mat. Till kraftfull besk fågelrätt rekommenderas ett lätt eller medelfylligt öl med ringa beska, med fördel ett syrliga öl.