Dryck till grönträtt med lätt beska

Sallad är i sin natur besk och vissa sorter är speciellt beska t.ex. endive (se Varufakta Besk sallad). Beska kan skapa problem ihop med dryck, främst vin, men mildras av fett och syra som i en dressing. En kraftfull, fettrik anrättning dämpar också beskan. Även om grönsallad oftast förekommer i salladsrätter brukar den vanligtvis inte dominera rätten, utan andra smaker brukar ta överhand över beskan.

3 matchande recept inom grönträtt med lätt beska

Öl till kraftfull grönträtt med beska

Besk mat kan, liksom för vin, skapa smakproblem ihop med beska öl. Besk öl förstärker beskan (och sötman) i maten och kan ge metallisk smak. Generellt fungerar dock öl bättre än vin. Bäst passar lätta, milda och syrliga öl, gärna alkoholstarka, till besk mat. Till kraftfull besk fågelrätt rekommenderas ett lätt eller medelfylligt öl med ringa beska, med fördel ett syrliga öl.