Dryck till inälvsrätt med sälta

Inälver som lever, njure och hjärta är magert och smakrikt kött. Brässen är också magert, men har mild smak. Tunga är kraftfullare, mer kaloririkt med mild smak. Även om inälvsmat ofta är saltad är dock de flesta rätter att betrakta som smakrika.
 

2 matchande recept inom inälvsrätt med sälta

Öl till mager inälvsmat med sälta

Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare och beskare öl rekommenderas. Lever, njure eller hjärta från äldre djur kan ge anrättningen besk smak, varvid beskan i öl bör vara begränsad. De flesta medelfylliga ölsorterna passar bra till salta inälvsrätter, t.ex. någon standard medium ljus lager eller en lättare ale.