Dryck till kryddig fläsk- & korvrätt

Riktigt kryddiga, heta fläsk- och korvrätter är sällsynt i det svenska köket men mer vanligt i t.ex. det mexikanska. Den svenska maten kan vara kryddig, men sällan het och klassas vanligen då som smakrik. Chili är vanligaste kryddningen som ger hetta, men kan också skapas av skarp senap, intensiv pepparsmak, eller av ingefära. Hetta i mat mildras inte av vatten och läskande drycker utan söta och feta drycker som mjölk ger viss lindring. Yughurt till indisk het mat är klassisk. 

4 matchande recept inom kryddig fläsk- & korvrätt

Vin till kraftfull, kryddig fläsk- och korvrätt

Till kraftfulla, kryddiga fläsk- och korvrätter fungerar ett mjukt, fruktigt, rött vin eller ett vitt vin med frisk syra bäst. Det kryddiga i maten rundar av syran och lyfter fram vinets fruktighet. Är maten, eller tillbehören, heta i smaken fungerar ett vitt vin med sötma bra. Att undvika helt är rejält sträva viner vilka blir ännu strävare i kombination.

Öl till kraftfull, kryddig fläsk- och korvrätt

Riktigt kryddhet mat är svår att kombinera med de flesta drycker, vilket även gäller för öl och vatten. Vätskan förstärker hettan i munnen. Till sådan mat rekommenderas söta eller lätta, gärna syrliga öl. Är maten kryddig utan att ge munhetta rekommenderas kraftfullare, smakrika öl, gärna med viss sötma och med begränsad beska.