Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 109
 
    
                Kcal / portion: 215
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 859 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Purjolök vit del 4.0 styck 18%
Salt 0%
Sås:
Smör 2.0 msk 22%
Vetemjöl 2.0 msk 7%
Gul lök 0.5 styck 3%
Cider } 1.0 dl 7%
Citronjuice 0.5 styck 1%
Vispgrädde 1.0 dl 42%
Kockskolan:
Så reds sås > Äts ej
Om vinägrett, dressing > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "French Cooking" under bilden.- Förbered: Skär bort den mörkgröna delen och rotfästet på löken. Snitta längs med löken och ta bort ytterbladet. Skölj löken vid behov. Bind samman löken så att bladen inte öppnar sig när kokt. Skala och finhacka lök. Pressa citronjuice.
- Koka löken i saltat vatten i 15-20 minuter.
- Redning: Smält smör i en kastrull och fräs löken glansig på svag värme i några minuter. Tillsätt mjöl och vispa samman till en roux (smörredning, läs mer > Så reds sås) under omrörning någon minut för att bli av med mjölsmaken.
- Krämig sås: Tillsätt cider och citron och vispa samman på lite högre värme till slät sås. Vispa ner grädde tills såsen fått lagom konsistens, inte för tunn eller för tjock. Smaka av med riven muskot, salt och vitpeppar.
- Alternativ vinägrett: Blanda olja, vinäger, salt, peppar och senap enligt egen smak. Se recept via länk nedan.
- Servera: Ta upp purjon ur kokvattnet och låt rinna av. Lägg upp på serveringsfat och ta bort snöret. Låt svalna. Serveras ljummen eller kall med krämig sås eller vinägrett som enkel ensamrätt eller som tillbehör till mat.
Kockens kommentar
Marinerad purjo: Ansad purjo vit del, hel eller skuren i 5-centimeters bitar, lättkokas för att mjukna. Låt svalna eller kyl av i kallt vatten. En marinad blandas av matolja, vinäger och smaksätts till exempel med riven pepparrot, fransk senap, salt och peppar. Pepparroten blandas med senapen. Vispa ner vinäger och därefter matoljan. Smaksätt med kryddor. Häll marinaden över purjon och ställ kallt i några timmar. Garnera gärna med hackad hårdkokt ägg och persilja.Passar till
Fler recept inom Kokta grönsaker
Liknande recept som Kokt purjolök med krämig sås eller i vinägrett
- 
                
                    Koka grönsaker - grundreceptTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Broccoli med citrusdressingTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Maximillian 
- 
                
                    Broccoli al denteTid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Inkokt lök med saffran och stjärnanisTid: 40 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Ratatouille, blandade grönsaker från ProvenceTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröraSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spadTid: 20 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Så skalas och kokas vit sparrisTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokt spenat, stekt spenatTid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Haricots verts med vinägerrussin (tillbehör)Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              