Norrlandsgrabbarnas ragu på orre eller tjäder

Foto: Film: Two Hunters i köket, orre

Norrlandsgrabbarnas ragu på orre eller tjäder

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Tjäder eller orre

850.0 

gram

Kantareller

200.0 

gram

Purjolök

1.0 

styck

el. gul lök

1.0 

styck

Morötter

2.0 

styck

Vispgrädde

3.0 

dl

Vinbärsgelé

1.0 

msk

Sojasås

2.0 

tsk

Viltfond koncentrerad

2.0 

msk

Enbär krossade }

6.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Smör till stekning

50.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

el. ris

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 934

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3737 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 13%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 465 gram)

Ingredienser

Visa:

Tjäder eller orre 850.0 gram 40%

Kantareller 200.0 gram 1%

Purjolök 1.0 styck 2%

el. gul lök 1.0 styck Äts ej

Morötter 2.0 styck 2%

Vispgrädde 3.0 dl 29%

Vinbärsgelé 1.0 msk 1%

Sojasås 2.0 tsk 0%

Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Enbär krossade } 6.0 styck 0%

Salt och peppar 0%

Smör till stekning 50.0 gram 10%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 14%

el. ris 3.0 dl Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Two Hunters" under bilden ovan. Receptet nedan avviker från från deras recept. Se kommentar.

  1. Tillbehör: Förbered tillbehör och tillagning. Till exempel ugnstekt potatis, kokt potatis eller ris.
  2. Förbered: Rensa svamp. Skala morötter och skär i bitar. Skär bort övre delen av purjolökens gröna del. Mortla/krossa enbär. Skär köttet, som skall välhängt, i små bitar. Om köttet inte är mört bör det förkokas i lite vatten. 
  3. Svamp: Färsk svamp torrsteks i panna utan fett. Tillsätt smör och låt steka ett tag. Lägg åt sidan.
  4. Lök: Lättstek lök i smör. Lägg åt sidan.
  5. Kött: Hetta upp smör i panna. Bryn köttet några minuter runt om så att det får färg. Lägg åt sidan.
  6. Tillsätt morötterna i pannan ock låt dem fräsa en stund så att de får lite färg. Lägg åt sidan.
  7. Ragu: Lägg tillbaka kött och lök i pannan eller lägg allt i stekkastrull vid stor mängd. Tillsätt enbär, soja, grädde och gelé. Koka upp och låt småkoka på svag värme en stund. Smaka av med viltfond, salt och peppar. Tillsätt svampen mot slutet.
  8. Servera. 

Kockens kommentar

För oss stackars 08:or, andra storstadsbor och sydlänningar som inte kan hämta maten utanför husknuten är orre och tjäder dyrköpt exklusiv och exotisk mat. Så en en bröstfilé från dessa fåglar tillreder vi som festmåltid (se recept via länk nedan). Råkar man dock ha tillgång till hel fågel kan övrigt kött tillagas på grabbarnas vis eller enligt detta recept. Filmen kan också ses som underhållning, det är två härliga och kul grabbar som lagar mat på sitt eget sätt.

Alternativ

Klyftpotatis i ugn

Ugnslagat tjäderbröst

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Norrlandsgrabbarnas ragu på orre eller tjäder