Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 934

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3737 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 13%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tjäder eller orre 850.0 gram 40%
Kantareller 200.0 gram 1%
Purjolök 1.0 styck 2%
el. gul lök 1.0 styck Äts ej
Morötter 2.0 styck 2%
Vispgrädde 3.0 dl 29%
Vinbärsgelé 1.0 msk 1%
Sojasås 2.0 tsk 0%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Enbär krossade } 6.0 styck 0%
Smör till stekning 50.0 gram 10%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 14%
el. ris 3.0 dl Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Two Hunters" under bilden ovan. Receptet nedan avviker från från deras recept. Se kommentar.- Tillbehör: Förbered tillbehör och tillagning. Till exempel ugnstekt potatis, kokt potatis eller ris.
- Förbered: Rensa svamp. Skala morötter och skär i bitar. Skär bort övre delen av purjolökens gröna del. Mortla/krossa enbär. Skär köttet, som skall välhängt, i små bitar. Om köttet inte är mört bör det förkokas i lite vatten.
- Svamp: Färsk svamp torrsteks i panna utan fett. Tillsätt smör och låt steka ett tag. Lägg åt sidan.
- Lök: Lättstek lök i smör. Lägg åt sidan.
- Kött: Hetta upp smör i panna. Bryn köttet några minuter runt om så att det får färg. Lägg åt sidan.
- Tillsätt morötterna i pannan ock låt dem fräsa en stund så att de får lite färg. Lägg åt sidan.
- Ragu: Lägg tillbaka kött och lök i pannan eller lägg allt i stekkastrull vid stor mängd. Tillsätt enbär, soja, grädde och gelé. Koka upp och låt småkoka på svag värme en stund. Smaka av med viltfond, salt och peppar. Tillsätt svampen mot slutet.
- Servera.
Kockens kommentar
För oss stackars 08:or, andra storstadsbor och sydlänningar som inte kan hämta maten utanför husknuten är orre och tjäder dyrköpt exklusiv och exotisk mat. Så en en bröstfilé från dessa fåglar tillreder vi som festmåltid (se recept via länk nedan). Råkar man dock ha tillgång till hel fågel kan övrigt kött tillagas på grabbarnas vis eller enligt detta recept. Filmen kan också ses som underhållning, det är två härliga och kul grabbar som lagar mat på sitt eget sätt.Alternativ
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Norrlandsgrabbarnas ragu på orre eller tjäder
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman