Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla

Foto: Film: Terroirs de gueuletons, bécasse

Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Morkulla med skinn

4.0 

styck

Lantbröd ljust

4.0 

skivor

Vitlök

4.0 

klyftor

Svartpeppar nymald

 

 

 

Tillval:

 

Späck till späckning

 

 

 

Kockskolan:

 

Så möras vildfågel >

 

 

Så ansas fågel >

 

 

Så späckar man >

 

 

Om rotissering >

 

 

Så tillagas skogsfågel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 368

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2333 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 20%

Fett: 24%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 158 gram)

Ingredienser

Visa:

Morkulla med skinn 4.0 styck 86%

Lantbröd ljust 4.0 skivor 23%

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Svartpeppar nymald 0%

 

Tillval:

Späck till späckning Äts ej

 

Kockskolan:

Så möras vildfågel > Äts ej

Så ansas fågel > Äts ej

Så späckar man > Äts ej

Om rotissering > Äts ej

Så tillagas skogsfågel > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på Gueuleton under bilden ovan.

  1. Fågeln skall vara hängd (läs mer > Så möras vildfågel) och ansad (läs mer > Så ansas fågel). Huvudet måste vara kvar för att kunna hängas.
  2. Tänd en brasa av ek eller akacia (enligt filmen). Förvärm ugnen på 150°C.
  3. Tillval: Späcka fågeln med späck, stekfläsk eller bacon vilket ger saftigare kött (görs ej i filmen) Läs mer > Så späckar man. 
  4. Knyt ett rep runt halsen och häng den framför eller ovanför brasan för att få lite röksmak. Skär loss och ta ur magen.
  5. Ugnslaga: Sätt in i ugnen med dropplåt under. Helst på roterande spett om sådan finns. Tillagningstid inklusive framför spisen 20-25 minuter. Morkullan skall vara lättstekt, ha rosa kött. Kärntemperatur cirka 55°C, vilket dock är svårt att mäta.
  6. Om fågeln steks färdig över/bredvid glöd måste den roteras för jämn runtomvärme (rotisseras). Läs mer > Om rotissering.
  7. Bröd: Gnid in brödskivorna med vitlök. Lägg skivorna i dropplåten.
  8. Servera: Till detta dricks vin från Tursan enligt filmen.

Kockens kommentar

Filmen visar vänner i den gourmandiska föreningen Terroirs de gueuleton (terroirs = teritorium, guele = mun, gueuleton = rejäl, utmärkt måltid). Fritt översatt föreningen för "lokal god husmanskost". Här avnjuter de en klassisk Bécasse ā la ficelle (morkulla på sträng), det vill säga hel fågeln grillad hängande i snöre framför öppen eld. Föreningen finns i departementet Gironde (Bourdeaux med omnejd). Till föreningen finns restauranger anslutna vilka serverar mat i deras smak. Hemsida > www.gueuleton.fr

Alternativ

Flamberad morkulla

Morkulla på brödkrutong

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla