Svenska släta russinbullar

Foto: Fredriks Fika ¤

Svenska släta russinbullar

Lägg till ingredienser

Portioner: 24

Russin

200.0 

gram

Äppeljuice

2.0 

dl

Mjölk

5.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

 

 

Kardemumma krossad

 

 

Vetemjöl

14.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Smör mjukt

200.0 

gram

 

Garnering:

 

Äppeljuice

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 10

Recept: 5782 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:

Russin 200.0 gram 10%

Äppeljuice 2.0 dl 1%

Mjölk 5.0 dl 5%

Jäst röd färsk till söt deg 0%

Kardemumma krossad 0%

Vetemjöl 14.0 dl 51%

Salt 1.0 tsk 0%

Smör mjukt 200.0 gram 25%

 

Garnering:

Äppeljuice 1.0 dl 1%

Strösocker 1.0 dl 7%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

  1. Lägg russin i en skål och häll på äppeljuicen, låt stå en timme så att russinen blir riktigt mjuka.
  2. Deg: Ljumma mjölken fingervarmt (~37°C).
  3. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
  4. Tillsätt vetemjöl blandat med salt, kardemumma och russinen. Tillsätt socker mot slutet. 
  5. Knåda: Arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  6. Låt degen jäsa 30 minuter under duk.
  7. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 12 bitar, rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter.
  9. Förvärm ugnen på 225°C.
  10. Grädda bullarna mitt i ugnen 10-12 minuter.
  11. Garnering: Under tiden kokar du upp äppeljuice och socker i en katsrull till en sockerlag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt de kommer ur ugnen. Låt svalna på galler utan duk.

Kockens kommentar

Franska russinbullar bakas på smördeg i stället för vetedeg. Se dito recept.

Alternativ

Pain aux raisin, franska russinbullar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Svenska släta russinbullar