Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 10
Recept: 5782 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Russin 200.0 gram 10%
Äppeljuice 2.0 dl 1%
Mjölk 5.0 dl 5%
Jäst röd färsk till söt deg 0%
Vetemjöl 14.0 dl 51%
Salt 1.0 tsk 0%
Smör mjukt 200.0 gram 25%
Garnering:
Äppeljuice 1.0 dl 1%
Strösocker 1.0 dl 7%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
- Lägg russin i en skål och häll på äppeljuicen, låt stå en timme så att russinen blir riktigt mjuka.
- Deg: Ljumma mjölken fingervarmt (~37°C).
- Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
- Tillsätt vetemjöl blandat med salt, kardemumma och russinen. Tillsätt socker mot slutet.
- Knåda: Arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Låt degen jäsa 30 minuter under duk.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 12 bitar, rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 10-12 minuter.
- Garnering: Under tiden kokar du upp äppeljuice och socker i en katsrull till en sockerlag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt de kommer ur ugnen. Låt svalna på galler utan duk.
Kockens kommentar
Franska russinbullar bakas på smördeg i stället för vetedeg. Se dito recept.Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Svenska släta russinbullar
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan