Damper bread, australiskt bakpulverbröd

Foto: Film: bcfaustralia, damper bread

Damper bread, australiskt bakpulverbröd

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 1

Självjäsande vetemjöl

17.0 

dl

Mjölk

2.5 

dl

Vatten

1.2 

dl

Smör mjukt

1.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Bikarbonat, natron

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bakpulverbröd >

 

 

Om scones >

 

 

Brödhistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 293

Kcal / portion: 3836

GBR (GI) / port: 509

Recept: 3836 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 1307 gram)

Ingredienser

Visa:

Självjäsande vetemjöl 17.0 dl 94%

Mjölk 2.5 dl 4%

Vatten 1.2 dl 0%

Smör mjukt 1.0 msk 3%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Alternativ:

Bikarbonat, natron Äts ej

 

Kockskolan:

Om bakpulverbröd > Äts ej

Om scones > Äts ej

Brödhistoria > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "bcfautralia" under bilden ovan.

  1. Gör upp en brasa och låt brinna ner till glödande aska. Kan också bakas i grill eller i ugn 220°C.
  2. Deg: Blanda ingredienserna till en deg och forma till en plattrund bulle. Snitta ett kryss i toppen.
  3. Grädda: Lägg brödet på askglöden och peta upp glöd runt brödet. Alternativt på grillen eller i ugn. Gräddas i 25 minuter i het ugn (220°C), varefter värmen sänks till 175°C och gräddas i ytterligare 5-10 minuter.
  4. Brödet är klart när gyllenbrunt och låter ihåligt när man knackar på undersidan.

Kockens kommentar

Brödet bakas på mjöl, mjölk och/eller vatten, med eller utan smör, salt och jäsmedel som kan vara bikarbonat eller bakpulver. Självjäsande mjöl ("kakmjöl") är praktiskt för campare. Adra ingredienser kan ingå, till exempel ägg som i filmen (för att han hittat ett ägg).

Damper bread (eng. damper = spjäll) är ett klassiskt australiskt bröd liknande engelska scones med influens från aboriginernas "bush bread" som bakades på askglöd efter en brasa (läs mer > Brödhistoria). Damper bread bakades av nybyggarna från Europa och är numera ett populärt campingbröd.   

Alternativ

Klassiska scones

Campingbröd

Fler recept inom Scones

Liknande recept som Damper bread, australiskt bakpulverbröd