Gaffelkakor, randiga mördegskakor

Foto: Arla ¤

Gaffelkakor, randiga mördegskakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 30

Mördeg:

 

Smör kallt

200.0 

gram

Strösocker

1.5 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Vetemjöl

3.5 

dl

 

Tillval:

 

Havregryn

 

 

 

Kockskolan:

 

Om klickkakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 505

Kcal / portion: 93

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2776 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 30%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 18 gram)

Ingredienser

Visa:
Mördeg:

Smör kallt 200.0 gram 52%

Strösocker 1.5 dl 21%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Vetemjöl 3.5 dl 27%

 

Tillval:

Havregryn 0%

 

Kockskolan:

Om klickkakor > Äts ej

Om småkakor > %

Kock: Arla

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Förvärm ugnen på 175C.
  2. Deg: Blanda snabbt samman kallt smör skuret i bitar med socker, vanilj och mjöl till en smidig deg. Lite havregryn i stället för mjöl kan ingå om man så önskar.
  3. Rulla till hanterbara längder. Plasta in och lägg i kyl i minst 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 175C.
  5. Forma: Skär kakorna i 1-1,5 cm skivor. Platta till dem med gaffel så att det bildas ränder. Lägg på smord bakplåt eller plåt med bakplåtspapper (20/plåt).
  6. Grädda mitt i ugn tills blekgula, i 10-12 minuter.

Kockens kommentar

Gaffelkakor är klassiskt mördeg smaksatt med vaniljsocker. Enklare kan det knappast bli. Det kan dock vara nästan vilken småkaka som helst bara degen fått ränder av en gaffel. Till exempel brukat "kolakakor" formas med gaffel (se dit recept) och bakboken Sju sorters kakor (se dito) har havregryn i sina gaffelkakor.

Passar till

Kolakakor

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Gaffelkakor, randiga mördegskakor