Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås

Foto: CookingShooking

Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Farinsocker

200.0 

gram

eller dl cirka

2.1 

dl

Smör

60.0 

gram

Mjölk

1.0 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Alternativ:

 

Strösocker

 

 

Vaniljpulver

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om kolasås >

 

 

Karamellisering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 398

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1992 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 24%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 106 gram)

Ingredienser

Visa:

Farinsocker 200.0 gram 39%

eller dl cirka 2.1 dl %

Smör 60.0 gram 22%

Mjölk 1.0 dl 3%

Vispgrädde 2.0 dl 36%

 

Alternativ:

Strösocker Äts ej

Vaniljpulver 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Om kolasås > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "CookingShooking" under bilden.

  1. Förbered: Ta ut smör och grädde ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Såsen är känslig för kyla. 
  2. Socker: Häll sockret i en kastrull över medelvärme. Det tar en stund innan sockret börjar smälta, cirka 10 minuter. Rör om med träslev eller visp hela tiden så att inte sockret fastnar i botten. Smeten skall inte heller fasta på kastrullkanten, sänk i så fall värmen. Bränt socker ger bitter smak. Efter ett tag börjar sockret klumpa sig, därefter bli rinnig och anta fin gyllenbrun färg.
  3. Smör: lite i taget. Fortsätt vispa tills smöret löst upp. Fortsätt så med resten av smöret. Vispa runt till en jämn smet. Tillsätt vanilj om så önskas.
  4. Mjölk/grädde: Blanda mjölk med grädde och tillsätt detta lite i taget. Vispa ut. Koka såsen tills den fått en lätt seg konsistens som påminner om sirap. Glöm inte att vispa runt. 
  5. Butterscotch passar utmärkt till glass och andra desserter. Serveras helst ljummen. Såsen kan sparas länge i en burk med lock.

Kockens kommentar

Butterscotch tillagas traditionellt av råsocker och ursprungligen av melass (läs mer > Om kolasås). I filmen används vitsocker vilket ger ljusare sås (bilden ovan). När socker smälter och antar brun färg utvecklas arom och smak. Sockret karamelliseras. Läs mer > Karamellisering.

Alternativ

Karamellsås, kolasås

Kolasås gjord på sirap

Skarp chokladsås

Söt chokladsås

Fler recept inom Karamellsås, kolasås

Liknande recept som Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås