Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron

Foto: Amanda Slater

Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron

Lägg till ingredienser

Antal deciliter: 36

Apelsin hel

3.5 

kilo

Citron juice+fruktkött

1.0 

st stor

Socker

2.0 

kilo

Vatten

1.0 

liter

Melatin gul

0.5 

förp.

Vattenreduktion

-1.2 

liter

 

Smaksättningsalternativ:

 

Ingefära

 

 

Choklad

 

 

Vaniljextrakt konc.

 

 

Granatäpple

 

 

 

Kockskolan:

 

Om marmelad >

 

 

Så kokas marmelad >

 

 

Pektinprov >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Glasshistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 262

GBR (GI) / port: 19

Recept: 9444 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 123 gram)

Ingredienser

Visa:

Apelsin hel 3.5 kilo 13%

Citron juice+fruktkött 1.0 st stor 1%

Socker 2.0 kilo 86%

Vatten 1.0 liter 0%

Melatin gul 0.5 förp. 1%

Vattenreduktion -1.2 liter -0%

 

Smaksättningsalternativ:

Ingefära 0%

Choklad 0%

Vaniljextrakt konc. %

Granatäpple 0%

 

Kockskolan:

Om marmelad > Äts ej

Så kokas marmelad > Äts ej

Pektinprov > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Glasshistoria > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

Detta är ett typiskt 1950-talsrecept med stora kok och många burkar i skafferiet (10 st). I sylt och marmelad tillsattes stabiliserings- och konserveringsmedel för hållbarhetens skull. Numera gör man oftast mindre satser för närtidskonsumtion, vilket är enklare och går snabbare. Se recept > Enkel apelsinmarmelad med hela skal.

  1. Apelsinerna och citronerna tvättas, torkas och skalas. Väg fruktblandningen och mät upp socker med 4/5-delar av fruktblandningens vikt.
  2. Skalen får koka i vatten tills de äro alldeles mjuka.
  3. Under tiden skäres frukten i så tunna skivor som möjligt, varvid alla kärnor borttagas.
  4. De kokta skalen spolas med kallt vatten, det vita skäres bort och skalen skäres i mycket tunna skivor eller strimlas.
  5. Frukt, skal och vatten blandas. Därefter får fruktmassan koka utan lock i 1 timme och får sedan stå till följande dag.
  6. Dag 2 tillsättes det uppvägda sockret. Jag har tagit ett ½ paket "Melatin" bindemedel blandat med socker innan det blandas i marmeladen, i synnerhet om man fått mycket saftiga apelsiner. Marmeladen får koka utan lock ungefär 1 timme.
  7. Då marmeladen svalnat något och eventuellt skum avlägsnats, uppöses den i burkar. Av denna sats blir det drygt 3 liter marmelad.

Kockens kommentar

Läs mer > Om marmelad.

GB-gubben: Eric Wilhelm Hanner startade GB-glass (Glace­bolaget AB) 1935 och var dess VD fram till sin pension 1973. Då stod GB för 60% av marknaden i Sverige (läs mer > Glasshistoria). Han tyckte också om apelsinmarmelad som han lagade själv. Läs mer > Om marmelad.

Vattenreduktion = avdunstat vatten (läs mer > Om Vattenreduktion). I receptet ingår 1 liter vatten vilket kräver ett par timmars koktid för koncentra massan. I receptet nedan ingår mindre andel vatten som kokar bort på cirka 15 minuter.

Alternativ

Marmelad grundrecept

Enkel apelsinmarmelad med hela skal

Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron