Bergis, barkis - vitt festbröd

Foto: Odd Nygård, Smaka Sverige ¤

Bergis, barkis - vitt festbröd

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Vetemjöl

13.0 

dl

Mjölk el. vatten

5.0 

dl

Smör el. margarin

25.0 

gram

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Brödform (1-liters) >

2.0 

styck

Vattenreduktion bröd

-1.6 

dl

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Vallmofrön

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så flätas vetedeg >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om brödbakning >

 

 

Om bergis, bakis >

 

 

Om vitt matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 285

Kcal / portion: 2041

GBR (GI) / port: 142

Recept: 4083 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 717 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 13.0 dl 67%

Mjölk el. vatten 5.0 dl 7%

Smör el. margarin 25.0 gram 4%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 1%

Salt 2.0 tsk 0%

Mjöl till utbakning 2.0 dl 10%

Brödform (1-liters) > 2.0 styck Äts ej

Vattenreduktion bröd -1.6 dl -0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 2%

Vallmofrön 1.0 dl 8%

 

Kockskolan:

Så flätas vetedeg > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om brödbakning > Äts ej

Om bergis, bakis > Äts ej

Om vitt matbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Degvätska: Smält matfett i kastrull. Tillsätt mjölk eller vatten och värm till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vätskan och rör om så att jästen löses upp.
  2. Deg: Tillsätt mjöl och salt, men spar en del av mjölet till utbakningen. Bearbeta degen kraftigt, tills den börjar släppa från bunkens kant. Cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  3. Vila: Strö lite mjöl på degen. lägg en duk över och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  4. Riv: Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och riv (knåda) degen väl (läs mer > Så knådas, rivs deg).
  5. Forma degen till limpor eller gör en fläta (läs mer > Så flätas vetedeg). Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter under duk.
  6. Förvärm ugnen på 200-225°C. Den skall vara ordentligt varm när brödet ställs in.
  7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Stick gärna in en stektermometer ovanför mitten av brödet mot slutet.
  8. Brödet är klart vid kärntemperatur runt 98°C och skall låta ihåligt om man knackar med knogen på brödets undersida som skall vara torr.
  9. Låt svalna på galler utan att täcka över om krispig skorpa önskas. Brödet bör ätas nybakat. Fräschören försvinner på ett dygn.

Kockens kommentar

Bergis, i Göteborg kallat barkis, är en svensk variant av det judiska brödet challah. Brödet har sin bakgrund från 1700-talet då Gustav III tillät judar att bosätta sig i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Läs mer > Om bergis, barkis.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 35%. Cirka 0,8 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Challah

Franskbröd

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Bergis, barkis - vitt festbröd