Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 2643

GBR (GI) / port: 229
Recept: 5287 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 56%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 18.0 dl 72%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 1%
el. torrjäst 12.0 gram Äts ej
Vatten ljummet 5.5 dl 0%
Honung 1.0 dl 9%
Olivolja 4.0 msk 9%
Ägg 3.0 styck 4%
Salt 0.5 msk 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Strösocker 1.0 msk 1%
Olivolja 1.0 msk 2%
Vallmofrön 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så flätas vetedeg > Äts ej
Om challah > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Pioner och bröd" under bilden.- Färsk jäst löses upp i lite ljummet vatten.
- Deg: Häll 1/4-del av mjölet i degblandare eller bunke. Tillsätt jäst, vatten, ägg, olja och honung under omblandning till kladdig smet. Tillsätt mer mjöl i omgångar och salt till en mjuk lös deg. Täck med duk och låt jäsa i 60 minuter.
- Riv: Häll ut degen på mjölat bord. Dela i två bitar (= antal bröd). Riv (knåda) degen väl (läs mer > Så knådas, rivs deg).
- Forma: Dela varje bröddeg i fyra bitar och rulla dem till långa korvar cirka 1½ centimeter tjocka. Forma 4-fläta av korvarna (läs mer > Så flätas vetedeg). Täck med duk och låt jäsa i 30-60 minuter.
- Förvärm ugnen på 190°C, för att bli riktigt varm.
- Garnering: Vispa ihop ägg, strösocker och lite olivolja. Pensla de färdigjästa bröden med blandningen och strö sedan över vallmofrön.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 min. Låt svalna på ett galler. Brödet bör ätas färskt.
Kockens kommentar
Challah är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd. Det är ett vitt luftigt vetebröd liknande svensk långfranska, men med tillsats av ägg och socker eller honung, samt garnerad med vallmo. Den är förebild för bergis (barkis) som är en svensk variant. Läs mer > Om challah.Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan