Lägg till ingredienser

Antal bröd: 20

Vetemjöl

15.0 

dl

Mjölk

5.0 

dl

Salt

1.0 

msk

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Socker

2.0 

msk

Smör

150.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Sesamfrön

1.0 

dl

Brödpensel >

 

 

Vattenreduktion bröd

-0.6 

dl

 

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

Så görs glutenprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 305

Kcal / portion: 256

GBR (GI) / port: 16

Recept: 5122 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 11%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 15.0 dl 62%

Mjölk 5.0 dl 6%

Salt 1.0 msk 0%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Socker 2.0 msk 2%

Smör 150.0 gram 21%

Ägg 1.0 styck 1%

Sesamfrön 1.0 dl 7%

Brödpensel > Äts ej

Vattenreduktion bröd -0.6 dl -0%

 

Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Så rundrivs deg > Äts ej

Så görs glutenprov > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim 30 min )

Se film, klicka på "Håkan" under bilden.

  1. Deg: Häll ljummen mjölk i degblandarbunke. Tillsätt salt, jäst, socker, smör och mjöl.
  2. Blanda: Använd degblandare med krok. Blanda långsamt i 2 minuter, sedan snabbare i 4-5 minuter. Eller blanda ordentligt för hand.
  3. Forma: Ta ut och runddriv brödet för hand till en rund boll (läs mer > Så rundrivs deg). Låt vila övertäckt i 30 minuter.
  4. Dela i portionsbitar à 80 gram.
  5. Runddriv bullarna någon minut (se filmen). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna lite lätt.
  6. Vila: Lår vila övertäckt i två timmar.
  7. Sätt ugnen på 200ºC.
  8. Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.
  9. Grädda bröden i cirka 8 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Vitt bröd är alltid godast dagsfärskt.

Kockens kommentar

Degkvaliteten kontrolleras med glutenprov, läs mer > Så görs glutenprov.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småbröd grundrecept

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Baka hamburgerbröd