
Pajalagröt original
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 214

GBR (GI) / port: 2
Recept: 857 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Linfrön krossade 0.5 dl 18%
Russin 0.5 dl 10%
Katrinplommon 0.5 dl 15%
Aprikoser torkade 0.5 dl 7%
Salt 0.5 tsk 0%
Havrekli 1.0 dl 19%
Havregryn 2.0 dl 30%
Vatten kallt 7.0 dl 0%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Skapat av: vinca
Tillagning
- Hacka katrinplommon och aprikoser i små bitar.
- Blanda linfrö, russin, katrinplommonbitar, aprikosbitar, salt och vatten. Låt stå över natten.
- Nästa dag: Tillsätt havregryn och fiberhavregryn. Koka blandningen i 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Kockens kommentar
God, fiberrik, hälsosam och bra gröt för magen. Serveras med mjölk och gärna lingon. Färdig gröt kan förvaras i kylskåp i max 4 dygn och värmas portionsvis i tallrik i mikrovågsugnPajalagröt är en modern klassiker bestående av havregrynsgröt med (torkad) frukt och fröer. Enligt Sveriges Radios P4 Norrbotten (2017) var det Vera Niemi, köksföreståndare på Pajala sjukhem, som kom på att gröten var bra för gamlingarna på hemmet och att man därmed kunde minska på magmedicinerna.
Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Pajalagröt original
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan