Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2341 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 27%
Mjölk 1.0 liter 26%
Smör 2.0 msk 8%
Salt 0%
Socker? 0%
Tillbehör:
Mjölk 6.0 dl 15%
Lingonsylt konserverad 3.0 dl 22%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Kock: Ekomamma i Stan ¤
Tillagning (30 min )
- Rör ut mjölet i lite kall mjölk.
- Resten av mjölken kokas upp med smör varefter mjölblandningen tillsätts.
- Gröten får småkoka i 15-20 minuter under flitig omrörning.
- Avsmaka med salt och socker.
Kockens kommentar
Förr tillagades slätgröt bland fattigt folk av rågmjöl och vatten. När gröten serverades på Björnsnäs gård i Östergötland år 1900, åt husfolket gröten för sig och drack mjölken till som seden var på den tiden. Till gröten kunde man servera mosade enbär tillsammans med sirap. En annan variant var så kallad getingemos, även kallat höningsmos, vilket var honung blandat med lingon.Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Slätgröt
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan