Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 348

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1391 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Korngryn, kärnor 2.0 dl 35%
Mjölk 7.0 dl 30%
Salt 0%
Tillbehörsalternativ:
Mjölk 8.0 dl 34%
Stekfläsk 0%
Sylt 0%
Hjortronsylt 0%
Strösocker 0%
Kanel 0%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Blötlägg grynen över natt.
- Slå bort överflödsvatten. Tillsätt mjölk och koka på svag värme i cirka 30 minuter. Se anvisning på paketet. Akta så det inte kokar över och rör om emellanåt.
- Låt vila en stund och smaka av med salt.
- Servera med mjölk och sylt, till exempel hjortronsylt.
Kockens kommentar
Korngrynsgröt tillagas av krossade eller polerade korngryn, vilka brukar kallas pärlgryn (läs mer > klicka på ingrediens Korngryn). Korn och ris blandas ofta och tillagas till gröt.Korngrynsgröt var förr fattigmansmat. Skildras bland annat i Wilhelm Mobergs Utvandrarna där Karl-Oskar och Kristinas dotter Anna i smyg föräter sig av den åtråvärda gröten och dör därav. Hade man tillgång till fläsk var det vanligt att blanda små tärningar i gröten. Äpplen kan kokas med varvid gröten även smaksätts med socker och kanel. Korngrynsgröt är typiskt norrländskt, så hjortronsylt är ett passande tillbehör.
Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Korngrynsgröt
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan