Smålandskroppkakor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smålandskroppkakor

Lägg till ingredienser

Antal portioner (ā 3 st): 5

Potatis

1.2 

kilo

el. kokt potatis

1.0 

kilo

Ägg

2.0 

styck

Vetemjöl

3.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

 

Fyllning:

 

Sidfläsk rimmat

125.0 

gram

Skinka rökt skivad

125.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Kryddpeppar krossad

 

 

el. svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Lingonsylt konserverad

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas kroppkakor >

 

 

Om kroppkakor, palt >

 

 

Andras kroppkakor >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 877

GBR (GI) / port: 15

Recept: 4385 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 10%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 459 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 1.2 kilo 18%

el. kokt potatis 1.0 kilo Äts ej

Ägg 2.0 styck 3%

Vetemjöl 3.0 dl 14%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Fyllning:

Sidfläsk rimmat 125.0 gram 10%

Skinka rökt skivad 125.0 gram 4%

Gul lök 1.0 styck 1%

Kryddpeppar krossad 0%

el. svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Smör normalsaltat 200.0 gram 33%

Lingonsylt konserverad 4.0 dl 16%

 

Kockskolan:

Så lagas kroppkakor > Äts ej

Om kroppkakor, palt > Äts ej

Andras kroppkakor > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa eller mosa den väl. Låt svalna.
  2. Skär fläsk och skinka i små tärningar. Skala och finhacka lök. Stöt kryddpeppar i mortel, eller använd mald kryddpeppar.
  3. Koka upp lättsaltat vatten eller buljong. Använd en eller flera kastruller, alternativt koka i omgångar. Bullarna skall inte trängas på botten eller staplas på varandra. En 5-literkastrull är lagom för bullar av 1 kilo potatis.
  4. Bryn fläsket några minuter i panna på hög värme tills det börjar få färg och fett runnit ut i pannan. Rör om. Sänk till låg värme och tillsätt hackad lök. Fräs den mjuk och glansig i ytterligare några minuter utan att bränna. Blanda med skinkan och krydda väl med kryddpeppar. Låt fyllningen svalna.
  5. Vispa upp ägg med gaffel och arbeta snabbt ihop det med potatismoset, lite salt och så mycket mjöl att det blir en fast torr deg ungefär som en pajdeg. Man skall lätt kunna rulla bullar som håller ihop. Arbeta inte degen för mycket.
  6. Forma bullar eller gör en tjock rulle av degen och dela i bitar, 12-16 stycken per kilo kokt potatis. Forma till bollar. Lägg en boll i handen och tryck ut en stor grop med fingrarna i andra handen. Fyll på med en klick lökfläsk. Ju mer fyllning desto godare. Vik in kanterna och nyp ihop dem ordentligt. Runda sedan till dem, gärna lite plattrunda vilket gör dem mer lättstekta som restmat.
  7. Se till att vattnet kokar i kastrullen. Lägg försiktigt ner bullarna med hjälp av hålslev. Låt koka upp och sedan sjuda i totalt cirka 15 minuter. Lossa bullarna från botten och varandra vid behov. De flyter upp till ytan efter halva tiden. Ta upp med hålslev.
  8. Smält eller skira smör under tiden. Servera bullarna varma, häll smör över. Lingonsylt serveras till. De är utmärkta dagen efter, halverade och stekta i smör. Även kalla enligt entusiasterna.

Kockens kommentar

  • Bäst är att använda vinterpotatis t.ex. Bintje. Överbliven kokt potatis från tidigare måltid går att använda, men är mer svårbearbetad om den blivit dygnskall.
  • Klassiskt fyllning är lika delar rimmat sidfläsk och rökt skinka blandat med rå hackad lök, som inte försteks utan stopps in direkt i kroppkakan. Nutida recept anger oftast bara rimmat fläsk med lök som fyllning och att denna försteks.
  • Kroppkakor kan sparas en vecka i kylen eller mer. De kan frysas för att senare värmas i kokande saltat vatten eller buljong. Halverade kroppkakor kan med fördel också stekas i brynt matfett.

Passar till

Smält, skirat smör

Fler recept inom Klassiska mjöl- och potatisrätter

Liknande recept som Smålandskroppkakor