Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 99

Kcal / portion: 608

GBR (GI) / port: 25
Recept: 3648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Paltbröd hård 2.0 styck 50%
Smör 50.0 gram 10%
Vetemjöl 3.0 msk 3%
Mjölk 5.0 dl 8%
Stekfläsk som knapersteks} 600.0 gram 29%
Salt 0.5 tsk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Om kroppkakor, palt > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Kockskolan x3
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 1 tim )
- Paltbröd: Dela paltbrödet i mindre bitar. Lägg ner det i en rymlig kastrull. Häll på kallt saltat vatten så att det täcker. Låt torrt bröd svälla 1 timme. Koka på svag värme 10 minuter.Ta upp brödet med hålslev. Låt det rinna av.
- Béchamel (vit grundsås): Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till klumpfri smet. Tillsätt mjölk och rör om ordentligt. Låt koka upp under omrörning. Koka på svag värme cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Fläsk: Knaperstek fläsket i panna.
- Servera.
Kockens kommentar
Paltbröd, blodbröd (bygdemål "palt" = större klimp, rundad bit) är ett torkat, hårt rågmjölsbröd med inblandning av blod. Läs mer, klicka på ingrediensen.Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 45% av energimängden. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Klassiska mjöl- och potatisrätter
Liknande recept som Paltbröd med fläsk och vitsås
-
Pannkakor, plättar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläskpannkaka med lingon
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smålandskroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Råraka med fläsk och lingon
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raggmunk med lingon och fläsk
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Janssons frestelse
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan