Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 1309

GBR (GI) / port: 21
Recept: 1309 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 2.5 dl 40%
Salt 0.5 tsk 0%
Standardmjölk (röd) 6.0 dl 28%
Ägg 3.0 styck 14%
Smör el. margarin 2.0 msk 16%
Tillbehör:
Sylt? 0%
Socker? 0%
Grädde? 0%
Kockskolan:
Plättlagg > Äts ej
Om pannkakor > Äts ej
Så lagas pannkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Smet: Häll mjöl och salt i en stor bunke. Vispa först ner hälften av mjölken. Tillsätt sedan resten så att det blir en slät klumpfri smet. Vispa sedan ner ägg. Låt gärna smeten vila svalt i 30 minuter.
- Smält lite matfett i stekpanna och vispa ner det i smeten (pannan behöver sen inte fettas in mer).
- Grädda: Stek på medelhög värme. Häll i ett tunt lager smet i pannan. Luta pannan så att smeten rinner ut jämt.
- Vänd pannkakan när ytan stelnat. Stek någon minut på andra sidan.
- Vispa om i smeten (mjölet sjunker) och grädda nästa pannkaka utan extra smör i pannan.
Kockens kommentar
Addera eventuellt 1-2 tsk socker för fylligare smak. Pannkakor kan serveras som huvudrätt eller som klassisk efterrätt med sylt, bär eller dylikt. Plättsmet kan även användas till ungspannkakor eller friteras. Läs mer > Om pannkakor.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska mjöl- och potatisrätter
Liknande recept som Pannkakor, plättar
-
Pannkakor, plättar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläskpannkaka med lingon
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smålandskroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Råraka med fläsk och lingon
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raggmunk med lingon och fläsk
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Janssons frestelse
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan