Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 130

GBR (GI) / port: 1
Recept: 650 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 8%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mjölk 4.5 dl 42%
Smör normalsaltat 1.5 msk 22%
Vetemjöl 4.0 msk 19%
Äggula 1.5 styck 12%
Bittermandel 4.0 gram 4%
Kardemumma krossad 1.0 tsk 1%
Kockskolan:
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min )
-
Fräs smör i panna och vispa ner mjölet.
- Späd försiktigt med mjölken, lite i taget och låt sedan blandningen småkoka i 5 minuter.
- Vispa ner gulor och låt sjuda under vispning några minuter. Salta och krydda.
- Slå upp klimpen i vattensköljda formar och ställ den att stelna.
- Stjälp upp klimpen och servera den i eller till soppa.
Kockens kommentar
Wretman: Klimp serveras egentligen bara till en riktig köttsoppa. Man bör koka den redan dagen innan den skall användas.Klimpen på bilden är tillagad av TV-kocken Fredric Andersson. Till fyra portioner tar han 2 dl mjölk, 4 msk mjöl och 2 äggulor, samt kryddar med lite salt och 1 tsk riven muskot. Mjölken kokas upp, mjöl och kryddor vispas ner. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggulor. Se hans recept köttsoppa med klimp på hans hemsida > www.fredricandersson.se.
Fler recept inom Klassiska mjöl- och potatisrätter
Liknande recept som Klassisk klimp till köttsoppa
-
Pannkakor, plättar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläskpannkaka med lingon
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smålandskroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Råraka med fläsk och lingon
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raggmunk med lingon och fläsk
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Janssons frestelse
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan